Igen, ilyen is van! - 4 szituáció, amikor jobb, ha nem iszol vizet

Szirák Viki
Írta: ,
Igen, ilyen is van! - 4 szituáció, amikor jobb, ha nem iszol vizet

Kép forrása: unsplash

Az elegendő vízfogyasztás nagyon sokat számít abban, hogy szép legyen a bőrünk, fizikailag és lelkileg is jól érezzük magunkat, ráadásul az immunrendszerünk is csak így képes legyen felvenni a küzdelmet a megbetegedésekkel. Ezek után azt gondolnánk, minél többet iszunk, annál jobb, de az igazság az, hogy az alábbi helyzetekben jobb, ha nem, vagy csak módjával iszol vizet!

Közvetlenül lefekvés előtt Kép forrása: unsplash

Valószínűleg nem kell ecsetelnünk, hogy ha lefekvés előtt iszol vizet, éjjel fel fogsz ébredni arra, hogy sürgősen ki kell menned a mosdóba.

Azonban nem a pihentető alvás az egyetlen oka annak, miért nem jó ötlet, ha vizet iszol nem sokkal az elalvás előtt.

Ugyanis a veséid az éjszaka közepén lassabban dolgoznak, mint a nap többi részében, ezért amikor felébredsz, könnyen tapasztalhatod, hogy az arcod és a végtagjaid kicsit megduzzadtak.

Ennek mértékét csak még inkább megnöveli az, ha iszol némi vizet lefekvés előtt.

Egy intenzív edzés közben Kép forrása: unsplash

Sportolás közben nem csoda, ha nagyon szomjas leszel, azonban egy nagyon intenzív edzés során jobb, ha nem iszol sok vizet. Mozgás közben a tested hőmérséklete elkezd megemelkedni, ami hozzájárul ahhoz, hogy folyamatosan meleged van.

Ilyenkor az elektrolitok (röviden olyan sók, amelyek pozitív és negatív töltést adnak a szervezetünknek) elkezdenek kifogyni a szervezetedből, ha pedig csak vizet fogyasztassz közben, felgyorsul ez a folyamat. Ezért fordulhat elő, hogy edzés közben fejfájást, szédülést és hányingert tapasztalsz.

Az orvosok szerint inkább a sportolás után igyál vizet, közben pedig érdemes olyan italt fogyasztani (természetesen nem túl nagy mértékben), ami elektrolitokkal van dúsítva.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba