Igazságok és tévhitek az anorexiáról

Gájász Enikő
Írta: ,

Az anorexia nervosa egy pszichés betegség – sokkal összetettebb annál, mint amit a külvilág általában gondol róla. Sokszor a gyermekkorra vezethető vissza a kiváltó ok, és nagyon hosszas kezeléssel érhető csak el a gyógyulás. Egy anorexiában szenvedő beteg mindent bevet, hogy elhitesse, jobban van, miközben ez közel sincs így. Éppen ezért nagyon fontos észrevenni a baljós jeleket!

Egy kis hazai statisztika: a 16 és 25 év közötti magyar nők 1 %-a szenved a betegségben, míg 10%-uk az úgynevezett szubklinikai (a betegség nyílt megjelenése előtti) stádiumban van. Látható, hogy a probléma nem csekély számú fiatal nőt érint, és minden tizedik betegből nyolc visszaeső. (Forráshazipatika.com)

Az anorexia szó szerinti jelentése az étvágy elvesztése („orexis” = vágy, „an-orexis” = vágy elvesztése), a nervosa pedig a betegség pszichés eredetére utal.

Az anorexia nervosa jellemzőbb a depresszióra, szorongásra, egyéb hangulati zavarokra hajlamos emberek körében – nagyon nehéz belőle kigyógyulni, és akár halálos kimenetelű is lehet. Ha a betegség eljut a kórházig, utána a páciensnek folyamatos kontrollra kell járnia, ahol rendszeresen megmérik a testsúlyát, így ellenőrizve, nem esik-e vissza a kóros koplalás poklába. A visszaesők, mielőtt mérlegre állnak, bevett trükként rengeteg vizet fogyasztanak, és dupla nadrágot húznak, hogy a mérleg nyelve ne mutassa ki a testsúlycsökkenést. Ha segíteni akarunk, alaposan figyeljünk, mert mindent megtesznek, hogy kijátsszák az ellenőrzést!