Igazságok és tévhitek a bulimiáról

Gájász Enikő
Írta: ,

Sok minden befolyásolhatja az étkezési szokásainkat: van, aki stresszhelyzetben nem képes enni, akadnak, akik bánatukban a csokoládéhoz nyúlnak, és az sem ritka, ha valaki a nagy boldogság közepette annyira teleeszi magát, hogy utána fél napig nem bír felkelni az ágyból. Ezek azonban meg sem közelítik azt, amikor valaki bűnként fogja fel a világ legtermészetesebb dolgát, az evést, és mindent megtesz azért, hogy meg nem történté tegye a táplálékbevitelt.

Kakaós csigától az önhánytatásig

A kakaós csigától a purgálásig – avagy az önhánytatásig, a hashajtók, vizelethajtók, vagy akár mindkettő beszedéséig – nem is olyan hosszú út vezet. A bulimia háromszor gyakoribb, mint az anorexia. A két táplálkozási zavarban szenvedők célja közös: csökkenteni akarják testsúlyukat. A bulimiát azonban nehezebb észrevenni, hiszen míg az anorexiások testsúlya folyamatosan csökken, addig a bulimiásoké ingadozik.

A bulimiában szenvedőre jellemzőek a falási rohamok. A beteg már-már transzállapotba kerül egy-egy roham során. Előfordul, hogy egész nap éhezik, majd az esti órákban elhatalmasodik rajta a farkaséhség, nem bírja tovább evés nélkül, és rohamszerű falásba kezd. Így végre jóllakik, ám ettől mérhetetlen bűntudata lesz, mely végül önhánytatásba vagy hashajtók szedésébe torkollik.

Nem csak testi, lelki éhezés

Az anorexia nervosában szenvedőkkel ellentétben a bulimiások akaratereje nagyon alacsony, így az önbecsülésük is. Az anorexiás sikernek fogja fel fogyását, és büszke hatalmas önuralmára, míg a bulimiás nem bír megálljt parancsolni magának egy-egy falási roham alkalmával, és miután kirámolta a hűtőt, szörnyű bűntudatot érez, pedig semmi mást nem tett, csak a világ legtermészetesebb dolgát: táplálékot vitt be a szervezetébe. Ez a bűntudat, az állandó csalódások depresszióhoz vezetnek – a bulimiás a közös étkezéseket elkerülve kimarad a társasági életből, ez az izoláció pedig még jobban gyengíti önbecsülését, így végül otthon, csendben, egyedül ostorozza önmagát. A bűntudat oly mértékű lehet, hogy akár öngyilkossághoz is vezethet.