Az idegeskedés tényleg megbetegít! 10 dolog, amit tudnod kell a stresszről

Irimiás Alíz
Írta: ,
Az idegeskedés tényleg megbetegít! 10 dolog, amit tudnod kell a stresszről

Kép forrása: unsplash.com

Jómagam azt gondoltam sokáig, hogy jól kezelem a stresszt. Egyetemistaként sem látszott rajtam szikrányi izgalom sem a vizsgák előtt, miközben én görcsbe rándult gyomorral próbáltam poénkodni és jókedvet sugározni. Állásinterjúkon is mindig azt a visszajelzést kaptam, hogy milyen megnyerő vagyok, senki nem gondolta, hogy belül mennyire stresszesnek éreztem a helyzetem. Aztán – jóval később – megértettem, hogy a stressz néha jótékonyan hat a teljesítményünkre, ugyanakkor képes feloldhatatlannak tűnő blokkokat is létrehozni bennünk.

A stressz mérhetetlen erővel hat ránk, és a saját tapasztalataim alapján állítom, hogy rendkívül nehéz tudatossá válni vele kapcsolatban. Íme néhány dolog, amelyet a stressz okoz, és amelyről mindenképp tudnunk kell.

A helytelen hozzáállás jelentősen növelheti a stresszszintet

Mindannyian ki vagyunk téve a stressz hatásainak, de a pesszimisták és a tökéletességre törekvők nagyban növelik a stresszszintjüket, sőt jóval komolyabb negatív hatásnak teszik ki magukat az önkorlátozó magatartásukkal és gondolkodásmódjukkal. 

Van pozitív stressz is!

Az ún. eustressz valójában elengedhetetlen, és rendkívül hasznos a kiegyensúlyozott, izgalmas élethez. Ez az a fajta stressz, izgalom, amit például egy hullámvasúton érzünk – már amennyiben szeretjük a sebességet –, vagy ha szerelmesek leszünk. Az eustressz adja meg az életkedvünket, ettől érezzük, hogy élünk. 

A stresszre adott reakciódat akár azonnal leállíthatod

Amikor stresszhatás ér, mindenféle pszichológiai változások is végbemennek annak érdekében, hogy megküzdjünk vele, vagy elmenekülhessünk. Sajnálatos módon, ha nem higgadunk le viszonylag hamar, és túl sokáig maradunk ebben az állapotban, az egészségünkre is hatással lesz.

Ha gyakoroljuk azt, hogy légzőgyakorlatokkal és meditációval hogyan tudunk viszonylag gyorsan úrrá lenni a stresszen, a testünk is hamar visszakapcsol normál üzemmódba.

Ez persze nem oldja meg az eredeti problémát, de segít olyan tudatállapotba kerülni, hogy könnyebbé váljon a kihívások kezelése.

A kis stressz is komoly hatással lehet az egészségünkre

A hónapokig tartó kismértékű stressz is betegségeket idézhet elő, de a viszonylag rövid ideig tartó stressz is megtámadhatja az immunrendszerünket, növelve ezáltal a betegségek kockázatát.

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!