Idegen akcentus szindróma és egyéb furcsa betegségek

Jankovics Anna
Írta: ,
Idegen akcentus szindróma és egyéb furcsa betegségek
A Dr. House óta tudjuk, hogy a világ tele van furcsábbnál furcsább betegségekkel. A film titka nem csak a filmben szereplő orvos szarkazmusában rejlik, hanem abban is, hogy az ember szereti riogatni önmagát. Szerencsére az embereket érintő legtöbb betegség gyógyítható, ám vannak olyanok is, melyek nem azok, sőt extrémnek mondhatók.
Az idegen akcentus szindróma

Ez egy olyan ritka betegség, aminek az a jellemző tünete, hogy egy kisebb fej- vagy agyi sérülés után az ember idegen kiejtéssel, az anyanyelvén szólal meg. Az 1900-as évek elejétől fogva csak néhány ilyen esetet diagnosztizáltak.
Az a rejtélyes a betegségben, hogy ezek az emberek soha nem jártak országuknak azon részén, ahol olyan tájszólással beszélnének, ahogy a betegség kapcsán a beteg, tehát nem volt módjuk megtanulni.

A titok nyitja

Az orvosi magyarázat az, hogy az ebben a betegségben szenvedőknek olyan helyen sérült az agyuk, ami a hangképzésért felelős. Megváltozik a mássalhangzók hossza, a beszéd ritmusa és az egész kiejtés.

Az orvosok szerint ez egy beszédképzési zavar speciális esete – motoros afázia – melyet a beteg környezete akcentusként hall.
Így járt a yorkshire-i Chris Gregory is agyműtéte után. Bár sosem járt Írországban, mégis igen erős ír akcentussal ébredt agyműtéte és a három napos altatás után. Vannak olyan esetek is, amikor a beteg teljesen más nyelven kezd el beszélni.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!