Tényleg huszonévesen kellene szülnie a nőknek? A biológiai óra ketyegése

Fehér Vera
Írta: ,

Ha te is folyamatosan szembesülsz azzal, hogy egyre több barátnődnek van már gyereke, vagy a szüleid kérdezgetnek állandóan a családalapításról, akkor ez a cikkünk most neked szól! Aggodalomra semmi okod, de azért jobb, ha tisztában vagy a tényekkel azzal kapcsolatban, hogyan öregszik a tested. És a barátodé is...

A nők valóban 24-25 éves koruk körül a legtermékenyebbek, és ilyenkor még nagyon rugalmas a test, könnyebben regenerálódik a szülés után. Ha egészségesen élsz, a szervezeted sokáig, akár 45 éves korodig is képes minderre, csupán kevésbé vagy ekkor már termékeny. A férfiaknál pedig – ha ők is egészségesen élnek – a hímivarsejtek minősége nem romlik, viszont lassulhatnak és a mennyiségük is csökkenhet.

Nem elég az utolsó pillanatban

Kb. 25 éves kor után folyamatosan csökken a nőknél a teherbeesés esélye, és ezt még további 30-40%-ban befolyásolja a genetikai adottság is. Nem árt tudnod, hogy anyukádnak hány évesen múlt el a ciklusa. A menopauza előtt 5 évvel még teherbe lehet esni, tehát ha az édesanyád mondjuk 50 évesen esett át a klimaxon,  te is nagy eséllyel akkor fogsz, ami azt jelenti, hogy 45 éves korodig még termékeny lehetsz. Viszont nem elég csak akkor egészséges életmódra váltanod, amikor eldöntöttétek, hogy babát szeretnétek. Már évekkel előbb érdemes leszokni a cigarettáról, abbahagyni a sok éjszakázást, visszafogni a bulizást, csökkenteni az egészségtelen ételeket az étrendedben.