Hullik a hajad? Ezek az okok állhatnak a háttérben

Zabolai Margit
Írta: ,
Hullik a hajad? Ezek az okok állhatnak a háttérben

A stressz, a vitaminhiány, vagy éppen a szervezetben jelentkező gyulladások hajhulláshoz vezetnek, ezt mindannyian tudjuk. De gondoltad volna, hogy az alábbi okok is állhatnak a hajvesztés hátterében?

Túl sok A-vitamin

Vitaminhiány állhat a hajvesztés hátterében, de gondoltad volna, hogy éppenséggel a túlzott mennyiségű A-vitamin bevitele is hajhullást okozhat? A nemzetközileg ajánlott mennyiség A-vitaminból felnőtteknek és 4 év fölötti gyerekeknek 5.000 IU, de bizonyos készítmények 2.500 vagy akár 10.000 IU mennyiségben is tartalmazhatják ezt a vitamint, amivel nyilván túlléped az irányadó bevitelt. Ezek jellemzően olyan készítmények, amelyeket orvos ír fel valamilyen más probléma kezelésére.

Ha nagyon zavar a hajvesztés, konzultálj erről az orvosoddal. Természetesen ha a gyógyszert komolyabb problémára írták fel, mint a hajvesztés, akkor annak kell prioritást élveznie. Jó hír, hogy ha a betegségen túl vagy, és elhagyhatod az A-vitamin tartalmú készítményt, akkor a hajad is ismét erős és egészséges lesz, akárcsak korábban volt.

Proteinhiány Kép forrása: noholita.fr

A vitaminok mellett a protein hiánya az, ami hajvesztést is okozhat, de ennél sokkal súlyosabb következményekkel is járhat, ha nem fogyasztasz elegendő fehérjét. Rengeteg élelmiszer van, ami kiváló fehérjeforrás lehet: ilyen a tojás, a tejtermékek, vagy éppen a húsok, különösen a halak.

A protein pótlása azoknak okozhat nehézséget, akik vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatnak. Bár a húsmentes étrendnek számos előnye van, oda kell figyelned arra, hogy a szervezeted így is minden szükséges tápanyagot megkapjon. Az American Academy of Dermatology szerint a hajhullás körülbelül 2-3 hónappal azt követően is bekövetkezhet, hogy a proteinszint csökken, tehát attól, hogy például a vegán étrendre való átálláskor nem tapasztaltál panaszokat, csak később, még érdemes lehet erre gyanakodni. Figyelj oda a protein megfelelő szinten tartására, és néhány hónapon belül meg fog szűnni a probléma.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba