HPV-hisztéria: Az oltás tényleg biztonságot ad?

Jankovics Anna
Írta: ,

Régóta azt suttogják, hogy a HPV elleni oltás inkább káros, mint hasznos. Sőt, egyesek szerint kimondottan ártalmas. Mint egy gyerek, rácsodálkozunk egy „fiatal” oltásra, arra, hogy nem tökéletes, aztán megijedünk, és pánikba esünk…

Az első gondolat, ami mindenkinek eszébe jut

Egyik oldalról nyomasztó a felelősség súlya, az információ hiánya, másik oldalról ott vannak a kiemelten, pánikkeltés céljából hozott rettenetes példák.

Aztán ott az oltási határidő is, mint nyomasztó tényező. Ekkora nyomás alatt pedig nem lehet jó döntést hozni.

Az átlagember nem érti testének a működését, rálátása sincs a baktériumokra, vírusokra, gombákra, nem tanult sem élettant, sem járványtant – ami megértés szempontjából olyan létkérdés, mint a matekban a számok egytől tízig, azaz alap.

Az átlagember – mi mást tehet – mindent elhisz az orvosnak, mint szakembernek. Még akkor is, ha annak érvelése a józan paraszti ész törvényszerűségeit is megingatja.

A gyógyszergyárak nem szívjóságból, hanem üzleti megfontolásból fejlesztenek ki gyógyszereket, amik hatnak rád – persze nem biztos, hogy úgy, ahogy te szeretnéd. A HPV ellen szóló cikkek valóságtartalma a „csúsztatások” miatt megkérdőjelezhető.

Biztonság

A HPV elleni oltás hamis biztonságérzetet ad. Ugyanis kevesen tudják,  hogy az oltás csak 15 évre ad védelmet.

Kevesen tudják, a vírusnak ami ellen adják, több válfaja létezik, de csak a négy leggyakoribb ellen véd az oltás.

Éppen ezért, a HPV oltás beadása után is kötelező járni rákszűrésre.

Amikor megkapod az oltást, akkor lehetőséget kapsz, nem biztosítékot, hogy soha nem leszel beteg. Ezért hamis az oltás biztonságérzete.