Felejtsd el a diétát: 5 ok, amiért nem működik hosszútávon

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Felejtsd el a diétát: 5 ok, amiért nem működik hosszútávon

Bár ismert, hogy a szigorú diéták hosszútávon komoly problémákat okozhatnak, sokan még mindig a mértéktelen kalóriamegvonásra támaszkodnak, ha fogyni szeretnének. Az alábbiakban eláruljuk, miért tarthatatlan hosszútávon a diéta, és miért jársz sokkal jobban, ha ténylegesen életmódot váltasz.

Mert hiánybetegségeket okoz Kép forrása: fit-poland.tumblr.com

A szigorú diéták minden esetben egyoldalú táplálkozást jelentenek, ami azt jelenti, hogy valamilyen (vagy jellemző módon többféle) ásványi anyagból, nyomelemből, enzimből, vitaminból nem viszel be elegendőt a szervezetedbe.

Nem véletlen, hogy ezek széles skálájára szükségünk van! Mindegyiket hasznosítja a szervezeted valamilyen módon és formában.

Ha hosszú ideig nélkülöznie kell valamit, az olyan, mint ha a rendszerben megszakadna az áramkör, és egy bizonyos terület ideiglenesen kikapcsolna, vagy ami még rosszabb, el is halna.

Ez sajnos a valóságban is előfordulhat, és súlyos esetben akár szervleállást sőt, halált is okozhat.

 

Mert étvágynövelő hatása van Kép forrása: bloglovin.com

Bár a szigorú diétákban azért hiszünk, mert fogyni lehet velük, mindez csak rövidtávon kamatozik. Már számos, független kutatás bebizonyította, hogy a drasztikus fogyásnak étvágynövelő hatása van – ebből következik, hogy jojó-effektushoz, azaz visszahízáshoz vezet.

Mit is jelent ez? Tegyük fel, hogy megvonod magadtól az édességet minden formában, miközben egyoldalú diétát is folytatsz.

Ezzel egyidejűleg jelentős mértékben megvonod magadtól pl. a vasat, a magnéziumot, a cinket, és megannyi vitamint, antioxidánst.

A szervezeted sóvárgás formájában jelez, hogy hiány lépett fel a raktárkészletekben. Minél tovább vársz, ez a sóvárgás annál erősebb lesz. Amennyiben a diétád nem csap át anorexiába, nem fogsz tudni ellenállni, idővel feladod a szigort, és teljesen kifosztod a hűtőt.

 

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!