Felejtsd el a diétázást: 5 ok, amiért nem működik hosszútávon

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Felejtsd el a diétázást: 5 ok, amiért nem működik hosszútávon

Bár ismert, hogy a szigorú diéták hosszútávon komoly problémákat okozhatnak, sokan még mindig a mértéktelen kalóriamegvonásra támaszkodnak, ha fogyni szeretnének. Az alábbiakban eláruljuk, miért tarthatatlan hosszútávon a diéta, és miért jársz sokkal jobban, ha ténylegesen életmódot váltasz.

Mert sokkal lassabban megy Kép forrása: inspiringsmoothies.net

Igaz, hogy az elején sokkolja a szervezetedet a kalóriamegvonás, ami oda vezet, hogy nagyon gyorsan beindul a fogyás. Ám idővel rafinálttá válik ez a csodás rendszer, és elkezd tartalékolni.

Ha belegondolsz, ez egészen elképesztő: a tested képes arra, hogy éhínség alatt lelassítsa az anyagcserédet, hogy kevesebb kalóriával beérd – mindezt a túlélés érdekében!

Azonban a modern fogyókúra szempontjából ez egyáltalán nem előnyös. Ha eleve minimális kalória-bevitellel kezdesz, a fogyás megakadása során hova tudod csökkenteni az adagokat? Sajnos sehova.

Ekkor jön az, hogy megakad a diéta, sőt, elindul a hízás. A megoldás az, hogy normális étrenddel vágsz neki az életmódváltásnak, és ha belassul a fogyás, van lehetőséged változtatni, módosítani.

Mert hiánybetegségeket okoz Kép forrása: fit-poland.tumblr.com

A szigorú diéták minden esetben egyoldalú táplálkozást jelentenek, ami azt jelenti, hogy valamilyen (vagy jellemző módon többféle) ásványi anyagból, nyomelemből, enzimből, vitaminból nem viszel be elegendőt a szervezetedbe.

Nem véletlen, hogy ezek széles skálájára szükségünk van!

Mindegyiket hasznosítja a szervezeted valamilyen módon és formában.

Ha hosszú ideig nélkülöznie kell valamit, az olyan, mint ha a rendszerben megszakadna az áramkör, és egy bizonyos terület ideiglenesen kikapcsolna, vagy ami még rosszabb, el is halna.

Ez sajnos a valóságban is előfordulhat, és súlyos esetben akár szervleállást sőt, halált is okozhat.

 

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba