Meglepőek a számok! Ennyivel hosszabbíthatja meg az életedet, ha kutyát tartasz

Boros Mariann
Írta: ,

Egy új tanulmány szerint a kutyaimádók tovább élhetnek, mint kutyátlan társaik. Tehát a kutyatartás számos egyéb pozitív hatása mellett itt egy újabb érv, hogy neked is legyen négylábú házi kedvenced.

Beszéljenek a számok Kép forrása: unsplash

A legújabb, kutyatartók életminőségét vizsgáló tanulmány kivételesen nem a brit tudósokhoz köthető, hanem Svédországban végezték, méghozzá igencsak jelentős számú, 3,4 millió ember részvételével, akiknek kora 40 és 80 év közötti.

A vizsgálat 12 évig tartott, és azt az eredményt hozta, hogy a kutyatartók 23%-kal kisebb eséllyel halnak meg szívelégtelenségben, mint azok, akiknek semmiféle kötődésük nincs az ember legjobb barátjaként emlegetett négylábúakhoz.

A gazdiknak az egyéb halált okozó megbetegedésekre is 20%-kal kevesebb az esélyük.

Mi az összefüggés? Kép forrása: unsplash

A tanulmány szerint a kutyatulajdonosok jobban reagálnak a stresszre, vérnyomásuk és pulzusuk kevésbé ingadozó, alacsonyabb a koleszterinszintjük, és általában véve jobb fizikai állóképességnek örvendenek.

Persze, az eredmény abból is adódhat, hogy a kutyatartók eleve egészségesebb életmódot folytatnak.

De érdemes végiggondolni, hogy szemben mondjuk az aranyhal tartásával, egy kutya mindennapi ellátása – etetés, sétáltatás stb.– eleve magában hordoz egy mozgásban gazdag, aktív életformát, ami hozzájárul az egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életvitelhez.

Nem beszélve a felelősségvállalásról, ami sokak számára motiváció lehet egy-egy stresszesebb, gondterheltebb időszakban is.