Ennyivel hosszabbíthatja meg az életed, ha kutyát tartasz – Meghökkentő számok

Boros Mariann
Írta: , Frissítve:
Ennyivel hosszabbíthatja meg az életed, ha kutyát tartasz – Meghökkentő számok

Kép forrása: unsplash

Egy új tanulmány szerint a kutyaimádók tovább élhetnek, mint kutyátlan társaik. Tehát a kutyatartás számos egyéb pozitív hatása mellett itt egy újabb érv, hogy neked is legyen négylábú házi kedvenced.

Mi az összefüggés? Kép forrása: unsplash

A tanulmány szerint a kutyatulajdonosok jobban reagálnak a stresszre, vérnyomásuk és pulzusuk kevésbé ingadozó, alacsonyabb a koleszterinszintjük, és általában véve jobb fizikai állóképességnek örvendenek.

Persze, az eredmény abból is adódhat, hogy a kutyatartók eleve egészségesebb életmódot folytatnak.

De érdemes végiggondolni, hogy szemben mondjuk az aranyhal tartásával, egy kutya mindennapi ellátása – etetés, sétáltatás stb.– eleve magában hordoz egy mozgásban gazdag, aktív életformát, ami hozzájárul az egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életvitelhez.

Nem beszélve a felelősségvállalásról, ami sokak számára motiváció lehet egy-egy stresszesebb, gondterheltebb időszakban is.

Persze, fontos megemlítenünk, hogy pusztán egy négylábú jelenléte nem segít hozzá az egészséges, tudatos élethez, ha csak a kanapén ülve nézed őt, miközben épp valami zsírban tocsogó ételt eszel. Egy játékkutyától sem várható, hogy növeli az életminőséged, ám egy nagy mozgásigényű blöki gazdájaként muszáj formába lendülnöd.

Fall tanulmányában arra is kereste a választ, hogy melyik kutyafajta tartása jár a gazdája egészségére nézve legnagyobb előnyökkel, és arra jutott, hogy a retriverek és a pointerek vezetnek e tekintetben.

A kutatónak egyébként egy német rövidszőrű pointere volt, akivel naponta 10 kilométert futott, amíg kedvenc el nem pusztult. Fall bízik benne, hogy az eredmények a svéd lakosságot is meggyőzik a kutyatartás előnyeiről, az országban ugyanis egyelőre elég alacsony az ebtartók száma.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?