Hormonjaink irányítanak minket? Tények a női agyról

Írta: ,

A hormonoktól függ, mi kelti fel agyunk érdeklődését. Irányítják az életünket: a gyereknevelést, társas, szexuális és harcias viselkedésünket. Azt, ahogy csevegünk, összejöveteleken veszünk részt, szervezünk, kacérkodunk, gyerekeink játékidejét tervezzük, gondoskodunk róluk, mindent, amit teszünk. 

Valóságérzékelésünk

1/6 Valóságérzékelésünk

A női agy valóságérzékelése egyetlen pillanat alatt képes megváltozni.

Amíg a férfiak idegrendszeri állapota állandó, a miénk hétről hétre radikális változásokat mutat fel, és ugyanez érvényes különböző életszakaszaink közt lejátszódó jelentős hormonális változásokra is.

Ezen az alapon alakult meg San Franciscóban a Női Kedély- és Hormonklinika, ahol a női agy állapotait és a hormonoknak a nők kedélyállapotára gyakorolt hatását kutatták.

A hormonok alakítják értékrendünket, vágyainkat, és napról napra megmondják, mi fontos és mi nem. 

Magzati és gyermekkor

2/6 Magzati és gyermekkor

Az az „idegrendszeri légkör”, amit egy kislány élete első két évében beépít önmagába, egész életre meghatározza valóságérzékelését.

A korai stressz több generáción keresztül öröklődik.

Ezt nevezik epigenetikus imprintingnek (szerzett tulajdonságok genetikai átadásának).

A feszült anya kevésbé gondolkodó, és a lánya az ő túlfeszített idegrendszerét építi be magába.

Az azonosulás már a várandósság alatt elkezdődik.

A magzati korban stresszhatásnak kitett gyermek érzelmileg labilisabb lesz. 

A serdülés évei

3/6 A serdülés évei

A kamaszkor viharos időszakában a lányok agyában ilyenkor az idegsejtek között új kapcsolódások jönnek létre, amelyek átszervezik a gondolkodását, érzéseit, cselekvéseit meghatározó idegsejt-hálózatot.

Az agy végrehajtja a nővé válás ősi parancsait. A kamaszlányok megszállottan figyelik a külsejüket, biológiai létezésüket az határozza meg, hogy szexuálisan vonzóak legyenek.

Egymáshoz és a sztárokhoz mérik magukat, hajmeresztő öltözködési és viselkedési szokásokat vehetnek fel. Az új ösztrogén- és progeszteronlöket komoly hatással van a női agyra, emiatt gyakran rosszkedvűek, dühösek.

A kamaszkor végére a női agy már másként reagál a stresszre, mint a férfiagy. A ciklus első felében, amikor magas az ösztrogén szintje, szívesen élnek társasági életet, majd a progeszteron szintje emelkedik meg, és ez ingerlékenységet és zárkózottságot okoz.

Az első két hétben önbizalmuk duzzad, majd összeomlik. 

A szerelem

4/6 A szerelem

A szerelemben ugyanazok az agyi ideghálózatok aktiválódnak, mint a drogfüggőknél. Természetes úton jön létre a mámor.

A szorongásért és a kritikus gondolkodásért felelős amigdala ilyenkor háttérbe szorul. Beindulnak az agy jutalmazó hálózatai.

Az ölelkezés és a simogatás oxitocint szabadít fel az agyban, főleg a nőkben, és kiváltja bennük a bizalom érzését és a szexuális kötődést. A dopaminszint is megemelkedik, és megbénítja az ítélőképességet. A szerelmi kötődés igénye kódolva van az agyunkban.

Az agy méhen belüli fejlődése, a csecsemőkorban kapott gondoskodás és az érzelmi élmények befolyásolják a szerelem és a másokba vetett bizalom hálózatait.

Rövid távon minden ember átélheti a szerelmet, a hosszú távú érzelmi kötődés kialakítása azonban nem mindenkinek megy könnyen. 

Az agy a párkapcsolatban

5/6 Az agy a párkapcsolatban

Amikor a heves szerelemből hosszú távú párkapcsolat lesz, és az „Egy percig se bírom ki nélküle!” állapotból „Szia, hogy vagy?” lesz, olyankor a dopaminhormon hullámai fokozatosan lecsillapodnak az agyban.

Az agy fokozatosan átalakul, más idegrendszeri hálózatok aktiválódnak.

A „ragaszkodás hálózata” önálló agyi rendszert alkot, és a heves szerelem helyett tartós, nyugodt kapcsolatot biztosít.

Elkezdődik egy új, hosszabb távon fenntartható szakasz, amelyben két ideghormon, a vazopresszin és az oxitocin biztosítja a kötődést. 

Az anyai agy

6/6 Az anyai agy

A szüléssel strukturálisan és funkcionálisan is megváltozik a nő agya.

A genetikai kódolás tartalmazza az anyai gondoskodás programját, a terhesség készíti elő, a szülés indítja be, és a gyerekkel való szoros testi kapcsolat erősíti tovább.

A változások erősen motivált, éber és agresszív módon védelmező agyat alakítanak ki.

Még az apák, a nevelőszülők és a soha nem szült nők is anyagi gondoskodással fordulnak a csecsemő felé, ha szoros, mindennapi kapcsolatba kerülnek vele.

Minél többet foglalkozunk valamivel, agyunk annál több sejtet mozgósít annak a feladatnak az elvégzésére. 

Cikkünk megírásához Louann Brizendine A női agy (Libri Kiadó 2006.) című könyve szolgáltatott alapot.