3 dolog, ami észrevétlenül felborítja a hormonháztartásodat

Szabó Erzsébet
Írta: , Frissítve:

A hormonháztartás felborulásával nem „csak” az a gond, hogy az egész testet befolyásoló problémáról van szó, hanem az is, hogy a tünetek gyakran észrevétlenek. Sokszor már csak akkor derül fény a háttérben zajló folyamatokra, amikor kialakul egy-egy komoly pajzsmirigybetegség, vagy éppen nem érkezik a várva várt baba. De mi boríthatja fel a hormonháztartásodat?

Az a fránya stressz

Lassan tényleg úgy érezheted, hogy a stressz egy „jól bevált” problémaforrás, amit bármikor és bármilyen témában be lehet dobni, de a hormonális működéssel tényleg nagyon szorosan összefügg a stresszes életmód. Ennek egyik elsődleges oka az, hogy hatására a szervezetünkben kortizol termelődik, ami a mellékvesében történik. Tartós és hosszantartó stressz esetében a mellékvese kimerül.

A tünetek között a krónikus fáradtság, a szorongás, az ingerlékenység szerepel elsődleges helyen, de sajnos meddőséget is eredményezhet.

A megtermékenyített petesejt beágyazódásáért ugyanis a progeszteron hormon felelős, de kortizolhiány esetében a szervezet arra koncentrál, hogy a kevésbé létfontosságú progeszteron helyett inkább a kortizolt termelje. És hogy mire kell a kortizol? Létfontosságú a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában, a fehérjék, a zsírok és a glükóz lebontásában – ezek a feladatok a szervezet egészét és életben maradását tekintve sokkal fontosabbak, mint a várandósság. A stressz tehát nem csak „akkor és ott” okoz hormonális változásokat (pl. fokozott adrenalintermelést), hanem hosszú távon az egész testre negatív hatást gyakorol.

3 dolog, ami észrevétlenül felboríthatja a hormonháztartásodat

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?