8 jel, ami a hormonális egyensúlyod felborulására utal, de észre sem veszed – 1. rész

Írta: ,

Életed során a tested folyamatosan változik, alkalmazkodik a külső és belső változásokhoz és jeleket küld neked, amikre érdemes odafigyelni! Te tudod, hogy vajon a tested mit és miért üzen neked? Íme néhány tipikus jelzés, ami a hormonális egyensúlyod felborulására utalhat!

Krónikus fáradtság Kép forrása: katelavie.com

1/8 Krónikus fáradtság

Az, hogy egy húzós hét után vagy a sok túlóra miatt kicsit fáradtabb vagy, mint máskor, teljesen normális.

Az év végi hajtást és a tavaszi fáradtságot sem kell túlreagálni, viszont ha már egy pihentető hétvége vagy a szabadságod után is úgy érzed, alig bírod nyitva tartani a szemed, akkor érdemes hallgatnod a tested jelzéseire!

A progeszteron hormon és a pajzsmirigy diszfunkcionális működése ugyanis könnyen okozhat a normálisnál nagyobb fáradtságot, amiről érdemes a háziorvosoddal is beszélned. 

Álmatlanság Kép forrása: blog.zuluandzephyr.com

2/8 Álmatlanság

Ha az előbb a túl sok alvásról volt szó, akkor meg kell említenünk a túl kevés alvást vagy az álmatlanságot is.

Mikor időd végre lenne az alvásra, de csak forgolódsz az ágyban és már mindent kipróbáltál – bárányokat számolsz, nyugtatóteát iszol, relaxálsz – akkor lehet, hogy az alacsony progeszteron szinted a felelős. 

Első körben egy vérvétellel kiszűrheted a probléma forrását!

Feledékenység Kép forrása: kipandco.net.au

3/8 Feledékenység

Ismét egy olyan tünet, ami gyakran előfordul velünk, és kár rögtön megijedni miatta!

Ha viszont folyamatosan kimennek a dolgok a fejedből, szétszórt vagy és bárhogy igyekszel, elfelejtesz fontos dolgokat, az a pajzsmirigyed nem megfelelő működésére is utalhat.

Ilyen esetben – már csak azért is, hogy megnyugodj – nem árt elmenned egy hormonvizsgálatra!

Problémás bőr Kép forrása: beautyeternal.tumblr.com

4/8 Problémás bőr

A felnőttkori akne sok nőnél gyakori probléma, amit gyakran figyelmen kívül hagyunk.

A menstruációd környékén – van, akinél előtte, sokaknál közben vagy utána – előfordulhat néhány pattanás az arcodon, de ha ezek soha nem múlnak el, és csak újabbak jelentkeznek, azt esélyes, hogy a túl sok androgén hormon okozza.

Először konzultálj a kozmetikusoddal vagy egy bőrgyógyásszal, és ha ők is úgy látják, akkor inkább menj el egy vizsgálatra!

5/8 Gyakori hasfájás

A gyakori hasfájás számos okra vezethető vissza, ezek közül manapság a legjellemzőbbek a stressz vagy a glutén-, illetve laktózérzékenység.

A hasfájásnak azonban hormonális okai is lehetnek, amik furcsa és sokszor kellemetlen tüneteket okozhatnak a belekben, így ha sokszor fáj a hasad, akkor a gyógyszerek és görcsoldók bekapkodása helyett inkább kezdj el utánajárni a problémának!

Krónikus fejfájás Kép forrása: blog.zuluandzephyr.com

6/8 Krónikus fejfájás

Ahogy a hasfájásnak, a fejfájásnak is számos olyan oka lehet, aminek semmi köze a hormonjaidhoz.

Fájhat attól, hogy sokat ültél számítógép előtt, hogy kevés a friss levegő, hogy nem ettél vagy ittál eleget, vagy egyszerűen csak túlterheled magad és túl sokat pörög az agyad.

Ha azonban folyton visszatérnek ezek a tünetek, azt az ösztrogén szinted hullámázása – hirtelen leesése és megnövekedése – is okozhatja. Nem árt tehát figyelni a jeleket!

Elváltozások a melledben Kép forrása: leseclaireuses.com

7/8 Elváltozások a melledben

Ez elsőre elég ijesztőnek hangzik, de nem biztos, hogy akkora a baj, mint hiszed!

Fontos azonban, hogy figyeld, hogy mi történik a melleddel; ha néha kicsit összeesik, majd megduzzad, esetleg néhány ponton feszül vagy fáj, akkor mindenképp nézesd meg egy orvossal, hiszen ez egyébként is egy érzékeny terület.

Ha a hormonjaid okozzák a változásokat, akkor az ösztrogén lehet a felelős!

8/8 Ingadozó menstruáció

Ahogy a legtöbb tünet, a menstruációd zavara is egy többváltozós dolog, de nem árt odafigyelni rá.

Ha hónapokig kimarad, csúszik vagy sokkal erősebb, esetleg gyengébb a megszokottnál, akkor lehet, hogy a hormonok rendetlenkednek a testedben.

Az ösztrogén és a progeszteron szint megváltozása is okozhat menstruációs zavarokat, de a petefészek ciszta gyakori kiváltó lehet, így ha kiszámíthatatlan vérzést tapasztalsz, mindenképp számolj be róla az orvosodnak!