Horkol a párod? Meglepő házi praktikák, amelyekkel orvosolhatod a problémát

Írta: ,

A horkolás igen gyakori probléma, amely amellett, hogy zavarhatja az alvásában a másik embert, súlyos esetben alvási apnoéhoz, alvás rendellenességhez is vezethet. Utóbbi esetben érdemes minél előbb orvoshoz fordulnunk, ha pedig még enyhe mértékű a horkolás, bevethetünk néhány házi praktikát is ellene. Mutatjuk, melyekkel érdemes kísérletezni!

1/6 Varrj teniszlabdát a pólójának a hátára

Elsőre talán kissé rémisztően hangzik, ám ha belegondolunk ez egy nagyon hasznos és praktikus megoldás lehet.

Horkolás az esetek nagy részében akkor történik, ha a hátunkon alszunk. Ilyenkor a nyelvünk ellazul és kissé hátracsúszik, ezáltal akadályozva a légáramlást.

Hogy ezt elkerüljük, érdemes a póló hátához erősíteni egy teniszlabdát, így az éjszaka közepén sem fogunk a hátunkra fordulni.

Érdemes egy-két hétig próbálkozni a labdával, utána ki lehet venni, ekkorra ugyanis hozzászokik ahhoz, hogy ne forduljon a hátára.

2/6 Jóga

A jóga egyik legfontosabb alapeleme a megfelelő légzéstechnika. Bár lehet, hogy a párod kissé ódzkodik tőle, mondván ez inkább női sport, mégis érdemes lenne kipróbálnia.

Ezalatt elsajátíthatja az úgynevezett ujjayi légzést, amelynek nagy hasznát vehetik azok, akik horkolással küzdenek.

Ez egy mély lélegzés, amely során a torok izmaira koncentrálunk. Ha megedződtek ezek az izmok, akkor éjszaka kevésbé lesz akadályozva a légáramlás, így a horkolás is megszűnhet.

Akár elérjük vele a célunkat, akár nem, egy próbát mindenképp megér, hiszen ez a fajta légzés az ellazulást is elősegíti.

Szoros zokni

3/6 Szoros zokni

Egy érdekes kutatást végeztek pár éve a Torontói Egyetem kutatói, amely során arra a megállapításra jutottak, hogy az alvási apnoéban szenvedők 27 százalékának csökkentek a tünetei, miután két hétig kompressziós zoknit viseltek éjszaka.

Még ha nem is mindenkinél válik be, érdemes kipróbálni, hiszen javítja a véráramlást és megakadályozza a visszér kialakulását.

Éneklés Kép forrása: callmehats.tumblr.com

4/6 Éneklés

Reméljük, hogy a párodnak van tehetsége az énekléshez! De ha nincs, az sem baj, épp elég, ha mondjuk a zuhany alatt énekelget egy kicsit, ez ugyanis egy remek, bevethető házi praktika horkolás ellen.

Egy felmérés szerint azok, akik rendszeresen, naponta elénekeltek hangosan néhány dalt, kevesebbet horkoltak.

Ezt pedig az a tudományos tény bizonyítja, miszerint a dalolászás erősíti a légutak izmait. Nincs több szégyenlősség, bátran buzdítsd éneklésre a párodat!

Párásíts Kép forrása: Draw05/depositphotos.com

5/6 Párásíts

Szintén hasznos megoldás lehet horkolás ellen a párásítás.

Sajnos otthonunk levegője nagyon gyakran túl szárazzá, irritálóvá válik, különösen a téli időszakban, amikor fűteni kell.

Ez pedig könnyen orrduguláshoz, sőt horkoláshoz vezethet.

Hogy ezt elkerüljük, szerezzünk be párásítót vagy egyszerűen tegyünk egy vízzel teli edényt a fűtőtestre, máris sokkal egészségesebbek leszünk és talán a párunk is kevésbé fog horkolni.

Cseréld le a párnát Kép forrása: handcraftedinvirginia.us

6/6 Cseréld le a párnát

A horkolást előidézheti egy rossz párna is, ha az nem megfelelő méretű, akkor a levegőt is nehezebben tudjuk venni.

Szerezz be egy olyat, ami nem túl lapos, nem túl puha és nem is túl magas.

Fontos, hogy helyes irányban tartsa a nyakat és a fejet, így nem fogja akadályozni a légáramlást.

Az egészségünk és a horkolás megszüntetése érdekében érdemes továbbá a régieket is lecserélni, hogy megszabaduljunk a különböző allergénektől, portól és szennyeződésektől.