Hogyan védheted ki a poloskacsípést?

Nagy Niki
Írta: ,

Mindannyian másképp reagálunk a poloskacsípésre – van, aki meg sem érzi, és van, akinél piros, nehezen elmúló kiütéseket okoz. Még ha tünetmentes is vagy, és tényleg nem zavar, ha a ronda kis rovar éjszaka megkóstol, akkor sem túl szerencsés együtt aludni vele. Ha gyanítod, hogy a te otthonodban is jelen vannak ezek a kártevők, olvasd el poloska kisokosunkat, melynek segítségével hatékonyan szabadulhatsz meg tőlük!

Honnan tudod, hogy poloskád van?

Nem kell hozzá rovarirtót hívni, hogy rájöjj, megosztod-e az ágyadat illetéktelen behatolókkal vagy sem, hiszen fizikai nyomokat is hagynak maguk után a kis dögök, amelyeket éjszaka és nappal is könnyen észrevehetsz. A leginkább árulkodó jelek a levetett külső kitinréteg, az ürülék vagy vérnyomok az ágyban, esetleg a pizsamádon. Előbbit a rovarok akkor hagyják el, amikor nőnek, és gyakorlatilag kihízzák a korábbi „bőrüket”, az ürülékük pedig sötétbarna vagy akár fekete is lehet. Tudom, undorítóan hangzik, de ne pánikolj be – inkább cselekedj, hogy minél előbb eltüntesd a kis behatolókat az ágyadból.

Honnan tudod, hogy megcsípett?

Arról, hogy poloska van az ágyadban, nem a csípése árulkodik elsősorban – ez azért van, mert nagyon sokan nem is vagyunk érzékenyek arra, ha a vérünket szívja, és még ha ki is jönnek a kis piros foltok a csípés helyén, könnyen összekeverhetőek valami más bogár csípésével. Statisztikák szerint nagyjából az emberek 70 százaléka immunis a vérszívásra, ami azt jelenti, hogy számukra nem jár semmiféle tünettel az, ha egy poloska megkóstolja őket. Azt nem tudni biztosan, hogy mitől függ az érzékenység – a legvalószínűbb magyarázat az, hogy minél többször csíp meg a rovar, annál érzékenyebb leszel a nyálára.

Honnan tudod, hogy poloska csípett meg?

Ha gyanús csípésnyomokat találsz magadon, amik nem hasonlítanak a szúnyogcsípésre, érdemes elgondolkodni azon, vajon nincsenek-e poloskák az ágyadban. A poloskacsípés (már ha nem vagy benne a lakosság 70 százalékában, akinél tünetmentes) vörös, kicsit duzzadt, ég és viszket, és általában egy kisebb helyen több apró nyom látható. Az sem ritka, hogy egy egyenes vonalban haladnak a csípésnyomok. Az utóbbi kettő az igazán árulkodó arról, hogy nem más rovar, hanem egy poloska kóstolt beléd: a legtöbb állat csípése ugyanis egy nagyobb, vagy maximum egy-két kisebb dudort okoz, csak a poloska szippant belőled egyszerre több helyről is.