Hogyan ismerd fel az alkoholizmust?

Írta: ,

Az alkoholizmus hazánkban igencsak elterjedt probléma, a legutóbbi becslések szerint ugyanis 800 ezer – 1 millió ember is érintett lehet. Korábban a férfiak között négyszer annyira gyakori volt ez a betegség, mint a nők körében, mára azonban egyre inkább közelít egymáshoz az adat a két nemnél.

1/6 Kitolódó toleranciaszint

A problémában nem csak a felnőttek, hanem a fiatalabb, tizenéves korosztály is érintett. Hogy hol kezdődik az alkoholizmus, nem egyszerű meghatározni, hiszen személyenként eltér a tűréshatár. Azonban van néhány jel, amely egy korai stádiumban levő alkoholizmus esetén is jelentkezik.

Az egyik első jele a kezdődő alkoholizmusnak a toleranciaszint jelentős kitolódása.

Ez azt jelenti, hogy a delíriumos állapot eléréséhez ugyanannak a személynek egyre több és több alkohol elfogyasztására van szüksége, hiszen a szervezete hozzászokik a rendszeres, sok alkoholbevitelhez.

2/6 Kontrollvesztett állapot

Szintén már az alkoholizmus kialakulásának elején érzékelhető az egyre gyakoribb kontrollvesztett állapot, a mértéktelen ivás.

Ez annyit jelent, hogy néhány pohár ital elfogyasztása után nem tud megállni az illető, és ez nem csak egy-egy alkalommal fordul elő, hanem rendszeresen.

Ha ezt a fajta kényszeresen az ital után nyúló magatartást tapasztalod valamelyik szerettednél, akkor érdemes lehet közbeavatkoznod.

3/6 Elvonási tünetek

Nem kell hosszú ideje küszködni az alkoholizmussal ahhoz, hogy elvonási tünetek jelentkezzenek a hosszabb-rövidebb alkohol nélkül töltött időszakok alatt.

Ezek egyrészt lehetnek testi tünetek, mint a remegés, az izzadás, a szapora szívverés, az étvágytalanság és a gyakori hányinger, másrészt pedig lelki tünetek is előjöhetnek.

Ilyen például az alkohol iránti folyamatos sóvárgás, a gyakori hangulatingadozások, az ingerlékenység, és súlyosabb esetben akár az agresszió, az agresszív viselkedés is.

Munka és kapcsolatok Kép forrása: ArturVerkho/depositphotos

4/6 Munka és kapcsolatok

Ha már hosszabb ideje küzd valaki az alkoholizmussal, az természetesen a társas színtereken is problémát okoz. A munkában csökkenhet a teljesítőképesség, egyre nehezebben tudja ellátni az adott illető a mindennapi feladatait.

Ez egészen addig is fajulhat, hogy akár a munkahelyét is elveszítheti.

A baráti és a párkapcsolatok terén szintén tapasztalható az alkoholista személyeknél az, hogy kapcsolataik megromlanak, felbomlanak mert bizalmatlanokká válnak a szeretteikkel szemben, és egyre kevesebb időt töltenek velük.

5/6 Egészségügyi problémák

Az alkoholizmus kezdeti stádiumaiban is jelentkeznek már az egészségügyi gondok, amelyek alapján külső szemlélőként is lehet következtetni a problémára.

Az arcon megjelenhetnek hajszálértágulások, amelyek a folyamatosan piros orcáért, orrért felelősek.

Az alkohol az emésztőrendszert sem kíméli, ezért az első időszakban étvágytalanság, gyomorgyulladás és ennek következtében kellemetlen szájszag alakulhat ki, a súlyosabb stádiumokban pedig gyomorhurut, májzsugorodás, gyomorfekély, bélbetegségek, májrák és egyéb betegségek is.

6/6 Mit tehetünk?

Ha egy szerettünk esetében felmerül a gyanúja annak, hogy alkoholproblémákkal küzd, a legrosszabb, ha a homokba dugjuk a fejünket.

Sajnos ez a probléma hazánkban még mindig tabutémának számít, ezért sokan inkább nem is vesznek tudomást az alkoholizmusról a közvetlen környezetükben.

Ha egy családtagod vagy barátod esetén úgy gondolod, hogy problémái lehetnek az ivással, akkor mielőbb érdemes közbeavatkoznod, és beszélned vele a problémáról, ha pedig szükséges, szakembert is bevonnod.

Mivel terápiára, segélycsoportba az alkoholista személy csak a saját döntéséből járhat, ezért nem választhatsz helyette kezelést, de a támogatásodra szüksége lesz, hogy megkapja a megfelelő segítséget.