Hogyan ismerd fel az alkoholizmust?

Szendrey Adrienn
Írta: ,

Az alkoholizmus hazánkban igencsak elterjedt probléma, a legutóbbi becslések szerint ugyanis 800 ezer – 1 millió ember is érintett lehet. Korábban a férfiak között négyszer annyira gyakori volt ez a betegség, mint a nők körében, mára azonban egyre inkább közelít egymáshoz az adat a két nemnél.

A problémában nem csak a felnőttek, hanem a fiatalabb, tizenéves korosztály is érintett. Hogy hol kezdődik az alkoholizmus, nem egyszerű meghatározni, hiszen személyenként eltér a tűréshatár. Azonban van néhány jel, amely egy korai stádiumban levő alkoholizmus esetén is jelentkezik.

Az egyik első jele a kezdődő alkoholizmusnak a toleranciaszint jelentős kitolódása.

Ez azt jelenti, hogy a delíriumos állapot eléréséhez ugyanannak a személynek egyre több és több alkohol elfogyasztására van szüksége, hiszen a szervezete hozzászokik a rendszeres, sok alkoholbevitelhez.

Szintén már az alkoholizmus kialakulásának elején érzékelhető az egyre gyakoribb kontrollvesztett állapot, a mértéktelen ivás.

Ez annyit jelent, hogy néhány pohár ital elfogyasztása után nem tud megállni az illető, és ez nem csak egy-egy alkalommal fordul elő, hanem rendszeresen.

Ha ezt a fajta kényszeresen az ital után nyúló magatartást tapasztalod valamelyik szerettednél, akkor érdemes lehet közbeavatkoznod.