Hogyan befolyásolják az illatok az érzéseidet?

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Hogyan befolyásolják az illatok az érzéseidet?

Kép forrása: instagram

Gondoltad volna, hogy akadnak olyan illatok, amik segítenek jobban megélni a jelen pillanatait? Vagy, hogy olyanok is léteznek, amiknek a segítségével hatékonyabban felléphetsz stresszhelyzetekben? A tudománynak és a népi ismereteknek köszönhetően már nincs olyan probléma, vagy éppen élethelyzet, amihez ne találhatnád meg a tökéletes aromát.

Sokan ráfogják az aromaterápiára, hogy csak azoknál működik, akik hisznek benne, egyébként teljesen hatástalan. Ezt máris megcáfolnánk! Gondolj csak arra, hogy mennyi minden hat ránk tudat alatt!

Akár a párválasztásról, akár arról van szó, hogy valamit kellemesnek (pl. frissen sült kenyér illata), vagy éppen taszítónak és zavarónak (pl. erős testszag) ítélünk meg. Ezzel egyértelművé válik, hogy az aromaterápia egy működőképes és hasznos dolog, csupán ismerned kell az alapvető praktikákat, és tisztában kell lenned vele, melyik, miként működik.

Mivel tényleg olyasmiről beszélünk, ami hatásos, fontos tudnod, hogy az aromaterápia nem veszélytelen, mindig be kell tartanod az előírásokat! Ezek közül az első és egyik legfontosabb, hogy kismamáknak (önállóan) semmiképpen sem ajánlott a kísérletezgetés.

Mire kell még figyelned? Kép forrása: anthropologie.com

Nem ajánlják az aromaolajak használatát bizonyos betegségek esetében, legalábbis nem otthon, egyedül próbálkozva. Képzett szakemberek segíthetnek abban, hogy a leghatékonyabb eredményt érd el az aromaterápiával, de pl.

rákos megbetegedések, májkárosodál, komolyabb probléma esetén nem ajánlott önállóan kísérletezni. Ugyanez vonatkozik a gyermekekre, esetükben különösen óvatosan kell eljárnod, a legbiztosabb akkor lehetsz benne, hogy csak segítesz nekik, ha ugyancsak szakértővel konzultálsz. Emellett lényeges, hogy az illóolajok nem egyenlőek azokkal a növényi tinktúrákkal, esszenciákkal, amiket akár évszázadok, évezredek óta alkalmaznak az emberek, külsőleg és belsőleg egyaránt. Ezért különösen fontos, hogy illóolajat semmiképpen se nyelj le, főleg ne interneten talált tipp alapján.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!