Hogyan befolyásolják az illatok az érzéseidet?

Írta: ,

Gondoltad volna, hogy akadnak olyan illatok, amik segítenek jobban megélni a jelen pillanatait? Vagy, hogy olyanok is léteznek, amiknek a segítségével hatékonyabban felléphetsz stresszhelyzetekben? A tudománynak és a népi ismereteknek köszönhetően már nincs olyan probléma, vagy éppen élethelyzet, amihez ne találhatnád meg a tökéletes aromát.

1/4 Nem csak megtévesztés?

Sokan ráfogják az aromaterápiára, hogy csak azoknál működik, akik hisznek benne, egyébként teljesen hatástalan. Ezt máris megcáfolnánk! Gondolj csak arra, hogy mennyi minden hat ránk tudat alatt!

Akár a párválasztásról, akár arról van szó, hogy valamit kellemesnek (pl. frissen sült kenyér illata), vagy éppen taszítónak és zavarónak (pl. erős testszag) ítélünk meg. Ezzel egyértelművé válik, hogy az aromaterápia egy működőképes és hasznos dolog, csupán ismerned kell az alapvető praktikákat, és tisztában kell lenned vele, melyik, miként működik.

Mivel tényleg olyasmiről beszélünk, ami hatásos, fontos tudnod, hogy az aromaterápia nem veszélytelen, mindig be kell tartanod az előírásokat! Ezek közül az első és egyik legfontosabb, hogy kismamáknak (önállóan) semmiképpen sem ajánlott a kísérletezgetés.

Mire kell még figyelned? Kép forrása: anthropologie.com

2/4 Mire kell még figyelned?

Nem ajánlják az aromaolajak használatát bizonyos betegségek esetében, legalábbis nem otthon, egyedül próbálkozva. Képzett szakemberek segíthetnek abban, hogy a leghatékonyabb eredményt érd el az aromaterápiával, de pl.

rákos megbetegedések, májkárosodál, komolyabb probléma esetén nem ajánlott önállóan kísérletezni. Ugyanez vonatkozik a gyermekekre, esetükben különösen óvatosan kell eljárnod, a legbiztosabb akkor lehetsz benne, hogy csak segítesz nekik, ha ugyancsak szakértővel konzultálsz. Emellett lényeges, hogy az illóolajok nem egyenlőek azokkal a növényi tinktúrákkal, esszenciákkal, amiket akár évszázadok, évezredek óta alkalmaznak az emberek, külsőleg és belsőleg egyaránt. Ezért különösen fontos, hogy illóolajat semmiképpen se nyelj le, főleg ne interneten talált tipp alapján.

Hogyan hatnak?

3/4 Hogyan hatnak?

Az illatok úgy hatnak, hogy amikor megszagolsz valamit, akkor azzal információt küldesz agyad bizonyos részére. Ez már önmagában is kellően bonyolult, de még összetettebb folyamatokat indít el odabenn: az illatok a legkülönfélébb dolgokra hangolnak rá, és változatos eredményeket érhetsz el a segítségükkel.

Pl. akadnak olyan illatok, amik segítenek az ellazulásban, biztosítják számodra, hogy lelkileg közelebb kerülj saját magadhoz, jobban megértsd az érzelmeidet, problémáidat. Más illatok felkészítenek a feszített helyzetekre, akár azzal, hogy javítják a memóriádat, emlékező képességedet, akár azzal, hogy tettrekészségre hangolnak.

Vannak olyan aromák, amik elősegítik a test öngyógyulását, de olyanok is, amik növelik, vagy éppen csökkentik az étvágyat, így az illatok a hízókúra alatt éppúgy bevethetőek, mint diéta során.

Hogyan használd őket? Kép forrása: itsallaboutmakeups.com

4/4 Hogyan használd őket?

Az illóolajok tulajdonképpen koncentrált esszenciák, amik bizonyos növényből (vagy növényekből) készültek. Ennek eredménye, hogy bőven elegendő egy-két csepp belőlük annak érdekében, hogy hatásukat kifejtsék. Különféle módszerek állnak a rendelkezésedre, amikkel hasznosíthatod erejüket. Ilyen pl. a jól ismert párologtató, de létezik már elektromos aroma diffúzor is, a modern eszközök kedvelőinek.

Különféle betegségek esetén szokták alkalmazni az aromaolajos bedörzsölést, ám sosem közvetlenül a bőrre teszik az esszenciát, mindig hígítják vivőanyaggal. Emellett gyakori az aromás gőzölés (akár szauna szeánszok során), továbbá az illóolajos gyógyfürdő, az illóolajos masszázs.

Utóbbiak esetén is lényeges, hogy használj valamilyen vivőanyagot, pl. tejet, vagy éppen sót, mert ellenkező esetben az aroma nem keveredik el a vízzel, hanem a tetején lebeg. Ha érdekel, melyik olaj miként hat, és mire használhatod őket, az alábbi oldalon részletes tájékoztatót találsz.