Hétnapos Csipkerózsika-kihívás – Tanulj meg jól aludni!

Írta: ,

Azt már mindenki betéve tudja, hogy legalább 7-8 óra alvás szükséges ahhoz, hogy kipihentek, kreatívak és hatékonyak legyünk mind a munkánkban, mind a magánéletünkben. Sokszor mégis lehetetlennek tűnik ezt teljesíteni, pedig valójában nem az! Íme egy hétnapos kihívás, melynek végén neked is könnyebben megy majd!

1/7 Hétfő: gyógytea

Első nap egy könnyű feladatod lesz: este 8 óra körül (remélhetőleg akkor már lassan otthon vagy) készíts magadnak egy mézes gyógyteát.

Bármilyen gyógynövényből készülhet, de az elalvásban leginkább a macskagyökér, a kamilla, a citromfű vagy a golgotavirág segít.

Lefekvés előtt már ne mobilozz, ne nézd meg az e-maileket a laptopodon, hanem inkább olvass vagy csak tegyél-vegyél egy kicsit a lakásban, közben szürcsöld el a teát, és már huppanhatsz is az ágyba!

Kedd: lágy ritmusok Kép forrása: urbanoutfitters.com

2/7 Kedd: lágy ritmusok

Kedden, ha teheted, a megszokottnál egy kicsit korábban bújj pizsibe, feküdj be az ágyba és hallgass megnyugtató zenét.

Ez lehet klasszikus zene vagy egy ősi mantra is – mindenkit más nyugtat meg.

Add meg a módját a pihenésnek, hidd el, elég hamar elálmosodsz majd. Most ne törődj a mindennapi teendőkkel, ezt a hetet ugyanis az alvásnak szentelted!

Ha nincs ötleted, mit hallgass, próbálkozz meg ezzel vagy ezzel.

 

Szerda: esti nyújtás Kép forrása: tumblr, herpaperweight

3/7 Szerda: esti nyújtás

A hét felén már túl vagy, mindjárt hétvége, kitartás!

A mai kihívás az, hogy újra időben ágyba kerülj, és ha már ott vagy, egy kicsit mozgasd át a tested – nyújts, és engedd el a hét összes feszültségét.

Csinálj meg bármilyen gyakorlatot, ami jólesik, hidd el, az alvásban is segítenek majd!

Ide kattintva találsz néhány ágyban is végezhető jógapózt.

Csütörtök: meditáció Kép forrása: forloveandlemons.com

4/7 Csütörtök: meditáció

Most már biztosan érzed a kihívás nyugtató hatását, és alig várod, hogy este újra ágyba bújhass.

A mai alvás előtti feladatod egy kis meditáció lesz.

Bármilyet választhatsz, ami megtetszik, a tízpercesektől akár az egyórás változatokig, a lényeg, hogy űzz ki minden gondolatot a fejedből és csak a meditációra figyelj.

Csinálhatod egyedül is, vagy videó segítségével, a Youtube-on többszáz relaxációs meditáció közül válogathatsz.

Péntek: forró fürdő Kép forrása: northburnblog.com

5/7 Péntek: forró fürdő

Ha ezen a héten kihagyod a hétvégi bulit, és megpróbálsz egy kicsit magadra figyelni a lakás nyugalmában, már félig nyert ügyed van.

Mivel holnap sokáig alhatsz (vagy legalábbis nem kell ébresztőt húznod), este el tudsz intézni még néhány olyan dolgot, amire a héten nem volt időd – de próbálj ma is éjfél előtt ágyba kerülni.

Egy forró, illatos fürdővel zárd a napot, amit gyertyákkal, nyugtató illóolajokkal és egy kis zenével is feldobhatsz. Már nem is hiányzik annyira az esti buli, ugye?

Szombat: relaxáció Kép forrása: lyst.co.uk

6/7 Szombat: relaxáció

Ma biztosan egy kicsit több időd volt magadra és többet is tudtál pihenni, de ettől függetlenül ma is igyekezz időben lefeküdni! Hidd el, az éjfél előtti elalvás rengeteget számít!

Mielőtt bekuckóznál, tegyél be valamilyen nyugtató zenét, és figyeld egy kicsit a légzésed. Vegyél az orrodon keresztül mély, a testedet teljesen átjáró levegőt, majd hosszan fújd ki – ezt ismételd tízszer.

A tested nagyon hálás lesz érte!

Vasárnap: néhány finomság Kép forrása: forloveandlemons.com

7/7 Vasárnap: néhány finomság

Természetesen csodát nem szabad várni már az első hét után – légy türelmes, adj időt a testednek, hogy átálljon erre az új rendre.

Vacsorárara egyél egy kis zabkását magvakkal, mézzel és joghurttal – holnap új hét indul, amihez szükséged lesz az energiára.

Persze semmiképp se közvetlenül elalvás előtt vacsorázz, inkább 6-7 óra körül, hogy később már csak a pihenésre koncentrálhass.