5+1 hétköznapi szokás, ami lassan cukorbetegséget okoz

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
5+1 hétköznapi szokás, ami lassan cukorbetegséget okoz

Köztudott, hogy napjainkban Magyarországon a 2-es típusú cukorbetegség népbetegségnek számít. Kevesen vannak azonban tisztában azzal, hogy bár az elhízás komoly szerepet játszik a kérdésben, mégsem ez az egyetlen ok, amiért a betegség kialakulhat. A most következő egyszerű, hétköznapi tevékenységek, illetve szokások ugyanis éppúgy veszélyesek, mert negatív hatással lehetnek a vércukorszintedre, és hosszú távon kulcsszerepet játszhatnak egészségi állapotod alakulásában!

Későn fekszel le Kép forrása: V Magazine

Ha te is az éjszakai baglyok csoportjába tartozol, és előszeretettel maradsz fent hajnalig, egyúttal egészségedet is kockáztatod! Egy nemrégiben készült koreai tanulmány bebizonyította, hogy azoknál, az embereknél, akik a hajnali órákban fekszenek le, nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség, még akkor is, ha naponta legalább hét-nyolc órát alszanak.

Az éjszakai baglyokat jellemzően nagyobb mennyiségben éri mesterséges fény a televíziónak, valamint a mobiltelefonoknak köszönhetően, mely negatív hatással van nem csupán az inzulinérzékenységre, de a vércukorszint szabályozásra is. A késői tévézés, illetve hajnali dorbézolás emellett alvászavarokat okozhat, így megzavarhatja az anyagcserénket.

Nem jutsz elég D-vitaminhoz Kép forrása: flickr, Nicolas Fuentes

Bár fontos, hogy megóvd bőrödet a káros napsugaraktól, azzal, hogy teljesen elzárod magad az életet jelentő naptól, és ezzel együtt a D-vitamintól, komoly veszélynek teszed ki szervezetedet! Egy spanyol kutatás szerint a D-vitaminhiánytól szenvedő betegeknél testsúlyuktól függetlenül, nagyobb valószínűséggel jelentkezik hosszú távon cukorbetegség. A napfény ugyanis fontos szerepet játszik az inzulintermelésért és vércukorszint szabályozásért felelős hasnyálmirigy megfelelő működésében.

A cukorbetegség elkerülése érdekében, nyáron lehetőség szerint használd ki minél jobban a jó időt, télen pedig ügyelj a megfelelő D-vitaminpótlásra a különböző étrend kiegészítők és vitaminban gazdag ételek fogyasztásával!

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!