A herpesz 5+1 tünete, amit mindenkinek ismernie kellene

Zabolai Margit
Írta: ,

A herpesz egy vírus, amelynek egyes típusa a bőrön és a száj környékén, kettes típusa a nemi szerveken okoz tüneteket. A vírusnak mai tudásunk szerint nyolc olyan csoportja létezik, amely az emberek számára is veszélyt jelent, a tünetek pedig nem mindig egyértelműek – gyógyítani nem, csak kezelni lehet, elhanyagolva pedig súlyosabb szövődményeket is okozhat, ezért mindenképpen érdemes odafigyelni rá.

Mit lehet tenni a herpesszel?

Ha a herpesz vírus egyszer a szervezetbe kerül, örökre ottmarad, és az immunrendszer legyengülésekor, stresszhelyzetben ismét tüneteket produkál. A legtöbb, amit tehetsz, hogy odafigyelsz rá, orvosi felügyelet alatt tartod, és ha szükséges, gyógyszeresen kezeled, amikor kitör rajtad.

Akinek az immunrendszere gyenge, az a herpesz kezelésére is rosszabbul reagál, a tünetei hosszabban elhúzódnak, de a betegség időben történő felismerése ekkor is kulcsfontosságú lehet, hiszen megelőzhetőek az esetleges bakteriális felülfertőződések.

Pattanások kényes helyeken

A kettes típusú herpesz vírus a nemi szervek környékén jelentkezik, és elsősorban nemi érintkezés útján terjed. Az első tünetek apró, pattanásszerű hólyagok formájában is jelentkezhetnek, amit sajnos sokan valóban összetévesztenek a pattanásokkal vagy szűrtüszőgyulladással.

A herpesz azonban jellemzőbb módon jelenik meg kis csoportokban, foltokban, így ez külön gyanakvásra adhat okot.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján