5+1 ártatlannak tűnő dolog a háztartásodban, ami meddőséghez vezethet

Esztergály Lilla
Írta: ,
5+1 ártatlannak tűnő dolog a háztartásodban, ami meddőséghez vezethet

Kép forrása: unsplash.com

A meddőség cseppet sem ritka jelenség, Magyarországon közel félmillió pár küzd vele. A terméketlenség kialakulásában természetesen nagyon sok tényező közrejátszik, azt viszont már csak kevesen tudják, hogy ezek között sok olyan ártatlannak tűnő dolog is szerepel, ami akár a te otthonodban is előfordulhat!

Magasabb rizikófaktor a nőknél

A meddőség ugyan a férfiakat éppúgy érinti, mint bennünket, nőket, mégis jobban ki vagyunk téve a problémának. Ennek egyik oka abból a társadalmi jelenségből adódik, hogy egyre kitolódik a gyermekvállalás időpontja, a szervezetünk ehhez pedig kevésbé jól alkalmazkodik.

Egészségügyi szempontból pedig fontos tudni, hogy elsősorban a hagyományos női szerepek miatt jóval többször kerülünk kapcsolatba vegyi anyagokkal a takarítószerek és kozmetikumok révén, mint a férfiak, természet adta genetikánk következményeként pedig több zsírszövettel rendelkezünk férfitársainknál, ami a káros anyagok felhalmozódásának melegágya.

A veszélytelennek tűnő csapvíz és levegő

Olykor a lehető legtermészetesebbnek vélt dolgok is kártékonyak lehetnek. Az ólom például komoly veszélyt jelentő vegyület, amelyet évtizedek óta próbálnak száműzni az ipari festékekből, üzemanyagokból, hogy csökkentsék a levegő ólomszennyezettségét. Ennek ellenére még mindig elegendő koncentrátumban van jelen ahhoz, hogy a termékenységet kedvezőtlenül befolyásolja. Ahogy a nehézfém a szervezetedbe jut, nemcsak a meddőség esélyét növeli, hanem a spontán vetélését és a magzat fejlődési rendellenességeinek esélyét is.

Természetesen teljesen nem tudod kikerülni ezt a szennyezettséget, de minimalizálni igen: ha lehetőségetek engedi, családtervezéskor vegyétek fontolóra a nagyvárosból vidékre költözést, hiszen itt a levegő jóval tisztább. Ha régebbi lakóépületben laksz, tudd, hogy a vízvezetékrendszerből folyó víz erősen ólmozott, ezért lehetőség szerint csak palackozott vizet fogyassz.

5+1 veszélytelennek tűnő dolog a háztartásodban, ami meddőséghez vezethet

Sanneberg/depositphotos.com

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?