4 hatalmas tévhit a reggeliről, ami többet árt, mint gondolnád

Szabó Erzsébet
Írta: ,
4 hatalmas tévhit a reggeliről, ami többet árt, mint gondolnád

A reggeli sokak életében a legnagyobb mumus az étkezések között. az arany középutat ugyanis nehéz megtalálni: a legtöbben vagy teljesen figyelmen kívül hagyják a nap első étkezését, vagy annyira túllőnek vele a célon, hogy már hajnalban megpecsételik a diétájukat. Na de milyen reggeli-tévhitekkel ártasz a legtöbbet magadnak?

Reggel a szénhidrát a legjobb Kép forrása: jetandindigo.com

Logikusnak tűnhet, hogy reggelire olyan ételt válassz, ami pillanatok alatt ellát energiával, pedig ez így önmagában nem feltétlenül állja meg a helyét. Sőt, kifejezetten rosszat teszel a vércukrodnak, ha reggel határok nélkül engedsz a csábításnak és kakaós csigát eszel tejeskávéval...

A napot ehelyett lassan felszívódó szénhidrátokkal és komplett fehérjékkel kell kezdened, amihez fogyaszthatsz némi inzulinérzékenységet fokozó ételt, de a nagy mennyiségű, gyors szénhidrátot ekkor is kerülnöd kell. Mit is jelent ez?

Ha édességre vágysz, válassz pl. zablepényt, banánpalacsintát, zabpelyhet aszalt gyümölcsökkel, magvakkal, de kiváló ötlet a selyemsonkás szendvics is, frissen vágott zöldségekkel.

Nincs reggeli = fogyás Kép forrása: localmilkblog.com

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy reggeli nélkül többet fogyhatsz, de arra sem, hogy kevesebbet – bár mindkét véglet bizonyítására születtek már kutatások. Az mindenesetre biztos, hogy ha kávéval töltöd ki a délelőttöt, és először délben eszel, akkor nem viszel be annyi kalóriát a szervezetedbe, mint a normális és kiegyensúlyozott étkezésekkel.

Az már más kérdés, hogy délután vagy éppen éjszaka pótolod-e a hiányt (erre nagyon erős késztetést fogsz érezni), illetve hogy a hibás étrend következtében mikor jelentkeznek nálad a különféle egészségügyi problémák… Reggeli nélkül tehát kizárólag akkor fogyhatsz gyorsabban, ha nem helyettesíted az elvesztett kalóriákat (ebből a szempontból viszont szerencsésebb inkább a vacsorán spórolnod).