Ezt árulja el a hangod a személyiségedről - tudományos kutatások szerint

Írta: ,

Amikor a vonal másik végén valaki beleszól a telefonba, természetes, hogy hangja alapján különböző feltételezéseket alkotunk a személyéről. Amikor ugyanis beszélünk, nem csak az számít, amit mondunk, a szavakat kísérő körítés legalább olyan fontos lehet. Tudományos kutatások során megállapították, hogy a hang – legyen az reszelős, magas, mély – a nemünkre és a korunkra vonatkozó nyilvánvaló tényezőkön túl akár fizikai egészségünkről, magasságunkról, vagy belső tulajdonságainkról is sok mindent elárulhat!

Státusz és magabiztosság Kép forrása: unsplash

1/5 Státusz és magabiztosság

A Psychological Science című tudományos folyóirat szerint a hatalmi helyzet alapjaiban változtatja meg a hang alapvető akusztikai tulajdonságait, illetve azt, ahogyan beszélünk. De ami ennél is érdekesebb, hogy az emberek hajlamosak felfigyelni ezekre az apró jelekre, és ez alapján levonni a megfelelő következtetéseket.

Amikor mondandónkkal hatást szeretnénk elérni egy hivatalos találkozón vagy a munkahelyünkön, általában inkább a szavakra összepontosítunk, pedig az eredmények azt mutatják, hogy az alapvető akusztikus jelek is komoly befolyásoló erővel bírhatnak. A San Diego State University kutatói szerint legyen szó akár tárgyalásról vagy alkudozásról, a hang különböző tulajdonságai és változásai jelentősen meghatározhatják az interakció kimenetelét.

Magasság Kép forrása: unsplash

2/5 Magasság

Az Acoustical Society of America 2013-as tanulmányából kiderült, hogy az emberek képesek meghatározni valakinek a testmagasságát pusztán a hangszíne alapján.

A kísérlet résztvevőinek az esetek kétharmadában mindössze néhány sor szövegre volt szükségük ahhoz, hogy megállapítsák, két beszélő közül ki a magasabb, majd termet szerint sorrendbe tegyenek öt embert.

A titok valószínűleg a hangmagasságban rejlik. A kutatók szerint minél magasabb valaki, általában annál mélyebb hangszínnel rendelkezik.

Extrovertált vs. introvertált Kép forrása: unsplash

3/5 Extrovertált vs. introvertált

A Journal of Experimental Psychology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a hang felfedi a személyiségünk leglényegesebb jegyeit. A kísérlet résztvevői képesek voltak besorolni a beszélőket introvertált és extrovertált kategóriákba pusztán a hangjuk alapján.

Általában azokat, akik hangosan és gyorsan beszéltek, inkább extrovertáltnak bélyegezték, a lágyabban, lassabban beszélőket pedig introvertáltnak titulálták.

Érdekes módon az emberek azokat a hangokat találták szimpatikusnak, amelyek a leginkább hasonlítottak a sajátjukhoz. Így például az, aki introvertáltnak bélyegezte magát, többségében vonzóbbnak találta az introvertált hangot.

Szexuális élet Kép forrása: unsplash

4/5 Szexuális élet

A University of Albany kutatása során a vonzó hanggal rendelkező személyek általában szexuálisan aktívabbnak, kalandvágyóbbnak bizonyultak. A kívánatos hangúnak titulált alanyok korábban kezdtek nemi életet, több szexuális partnerrel volt dolguk, és nagyobb valószínűséggel voltak hűtlenek.

Röviden tehát a hang vonzereje nők és férfiak esetében egyaránt szoros összefüggést mutatott a szabad szerelemmel.

Az akusztikus jelek a beszélő testfelépítéséről is árulkodhatnak. Azok a férfiak, akiknek hangját vonzónak értékelték a résztvevők, nagyobb valószínűséggel rendelkeztek széles vállakkal és keskeny csípővel. Ugyanez elmondható a nőkkel kapcsolatban is: a vonzó hangú hölgyek nagyobb valószínűséggel rendelkeztek keskeny derékkal, és széles csípővel.

Megbízhatóság Kép forrása: unsplash

5/5 Megbízhatóság

A Glasgow Egyetem egyik kutatása során a kísérleti személyeknek a kutatók által rögzített hangfelvételeket kellett értékelniük megbízhatóság és dominancia szempontjából.

Az önkénteseknek mindössze egy „Hello” alapján kellett megállapítaniuk, hogy az adott beszélőt mennyire tartják szavahihetőnek.

Bár a kutatók nem tudták leellenőrizni, mennyire volt pontos a résztvevők értékítélete, a jelenlévők általában azonos módon minősítették az egyes felvételeket. Azokat a nőket például, akik felemelték a hangjukat a szó végén, kevésbé megbízhatónak bélyegezték.