5 általánosan elfogadott mítosz a testeddel kapcsolatban, ami nem is igaz

Kerekes Vivien
Írta: ,

Gyermekként még szinte mindent elhittünk, amit a szüleinktől hallottunk – ők pedig nagyon is tudták, hogyan fordítsák ezt az előnyünkre (meg persze a sajátjukra is). „Ha nem eszed meg a répát, sosem tanulsz meg fütyülni”, „Edd meg a kenyér héját is, abban van a vitamin”; és ez csak kettő azok közül a mítoszok közül, amiket valószínűleg te is elhittél. Most lerántjuk a leplet néhányról, amit eddig talán igaznak véltél, pedig valójában csak kitaláció!

Evés után 1 óráig nem szabad vízbe menni Kép forrása: jillkangas.com

Már biztosan te is kismilliószor hallottad ezt, de vajon mennyi a valóságalapja? Nos, nagyjából semennyi. Maga a mítosz valószínűleg az 50-es 60-as években kapott szárnyra, amikor a medencéknél és strandoknál sokkal kevesebb életmentő dolgozott, mint mostanában.

A szülők, hogy távol tartsák a gyermekeket a veszélyes helyzetektől, előálltak azzal az ötlettel, hogy evés után bizony egy órát muszáj pihenni, különben begörcsölnek a végtagjaid a vízben. Így nem kellett aggódniuk a gyermekek miatt, és ők is nyugodtan tudtak sziesztázni. Valójában viszont nincs mitől tartanod; bizonyos források szerint ugyanis jut bőven vér a tested minden területére emésztés közben is, ami meggátolja a görcsöket – sőt, néhány híres úszó szándékosan eszik valamit közvetlenül versenyzés előtt, mert ez több energiát biztosít számukra.

Ha lenyeled a rágót, 7 évig a gyomrodban marad Kép forrása: Fashion World Magazine

Azt sajnos nehéz megmondani, ez a mítosz honnan is ered, de megnyugodhatsz, mert nincs túl sok valóságalapja.

Számos orvos megerősítette már a tényt, miszerint a rágógumi bizonyos részeit a szervezeted tényleg nem képes megemészteni – de ez nem is jelenti azt, hogy éveken át ott marad a gyomrodban, miután lenyelted.

Valójában ez is egyszerűen átfut a szervezeteden, mindenféle probléma nélkül.