Halálra fagyni az egészségért? – A krioterápia előnyei és hátrányai

Nagy Niki
Írta: ,
Halálra fagyni az egészségért? – A krioterápia előnyei és hátrányai

Kép forrása: intothegloss.com

Szinte halálra fagyni a szépség és az egészség érdekében nem hangzik túl jól – mégis, egyre többen választják a krioterápiát egészségügyi problémáik orvosolására. De mi is ez a módszer, és hogyan hat?

Először sportolók csinálták Kép forrása: Instagram, @pheck33

A krioterápiát először professzionális sportolók használták edzések után, mint teljesítmény- és immunrendszer-fokozó módszert.

A dolog lényege az, hogy a vállalkozó szellemű pácienst akár -130 Celsius-fokra lehűtött kamrába is beállíthatják, ahonnan csak a feje látszik ki.

A módszerhez a folyékony nitrogén hűtőerejét használják fel. Két-három percig kell a kamrában tartózkodni ahhoz, hogy a módszer hasson is – legalábbis rövid távon, hosszabb távú hatása ugyanis egyelőre rejtély.

Mi történik közben? Kép forrása: phastfit30.com

Ahogyan a külső hőmérséklet csökken, a tested elkezdi felturbózni a vérkeringésedet, és a legfontosabb szerveidbe vért pumpál, hogy felmelegítse őket. A szervezeted nem akar fázni, ezért küzd a lehűlés ellen.

A vérrel együtt pedig oxigént is szállít, amitől felélénkülsz.

Ha újra normális hőmérsékletű környezetben tartózkodsz, az oxigéndús vér végigsöpör a testeden, a szakértők szerint egyfajta fiatalság forrása hatást eredményezve.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!