Ha leszoksz a cigiről, nem fogsz meghízni és nyugodtabb leszel

Írta: ,

Tudjuk, hány érvet hangoztattál már a leszokás ellen, ezért most említünk néhányat mellette. Vigyázat: valószínűleg épp azokat fogjuk megcáfolni, melyekbe évek óta kétségbeesetten ragaszkodsz, hogy megőrizhesd a káros szenvedélyed.

Kizárt, hogy meghízz tőle Kép forrása: spoki.tvnet.lv

1/5 Kizárt, hogy meghízz tőle

Annak ellenére, hogy a súlygyarapodástól való félelem az egyik leggyakoribb alibi a leszokás ellen, a valóságban semmilyen tudományosan alátámasztott valóságalapja nincsen.

Sőt, egyre több kutatás bizonyítja, hogy a cigi vezet a fokozott zsigeri zsírraktározáshoz, amely a deréktájon figyelhető meg, és a belső szervek szempontjából különösen káros.

Minél többet dohányzik tehát valaki, annál nagyobb valószínűséggel tárolódik tehát a hasán a felesleg. A leszokás, illetve az aerob jellegű testmozgás és az erőedzés kombinációja azonban segít az úszógumi ledolgozásában, továbbá az izomtömeg növelésében.

Csökken a cukorbetegség veszélye

2/5 Csökken a cukorbetegség veszélye

Gyakori tévhit, hogy a leszokás időszakában több cukor nassolnivalót kíván az ember, ennélfogva megnő a 2-es típusú diabétesz kockázata. Valójában viszont pszichés összefüggésről van szó: annyiszor lehet ezt hallani, hogy nem csoda, ha az emberek elhiszik, és elkezdenek az elvárásnak megfelelően viselkedni.

Pedig a cigi letevésével pont, hogy könnyebbé válik a cukorbetegség megelőzése! A nikotin ugyanis gátolja az inzulintermelést, ami a cukrok lebontásáért felelős vegyület.

Megfelelő inzulinválasz hiányában megnövekszik a vércukorszint, tehát pont, hogy a dohányzás növeli a kórkép kialakulásának veszélyét.

Nyugodtabb leszel Kép forrása: indulgy.com

3/5 Nyugodtabb leszel

A dohányzók gyakran a feszültségre fogják, ha éppen muszáj rágyújtani – stresszes időszakban pedig meg sem próbálnak leszokni. Nos, ha a ciginek valóban feszültségoldó és hangulatjavító hatása lenne, akkor nem állná meg a helyét az összefüggés, miszerint a füstölők körében 70%-kal nagyobb a depresszió kialakulásának esélye.

A káros szenvedélytől való megszabadulás így hozzájárul a mentális egészségi állapot javításához. Az elvileg nyugtató hatás magyarázata egyébként a rítusszerű, megszokott cselekvés hatása, amit gyakorlatilag egy tea elkészítésére vagy öt perc tempós sétára is lecserélhetsz.

Nem gyengül az immunrendszered Kép forrása: refinery29.uk

4/5 Nem gyengül az immunrendszered

Az egyik legabszurdabb érv, amit a leszokás ellen hallottunk, az immunrendszer legyengülésétől való félelem volt. Bizony, akadnak, akik képesek saját magukkal és másokkal elhitetni, hogy védtelenebb lesz a szervezetük az elvonási tünetek révén.

Ezzel szemben viszont az az igazság, hogy a nikotin nyomja el a természetes immunválaszt, és tesz fogékonyabbá a betegségekre.

A cigaretta letevésével már órákon belül javul a vér oxigénszállító képessége, s vele együtt az immunrendszer hatékonysága is. Sőt, a májműködés is turbó fokozatra kapcsol, segítve megszabadulni a méreganyagoktól.

Tele leszel energiával Kép forrása: theodysseyonline.com

5/5 Tele leszel energiával

Az utolsó cigi elszívását követően két héten belül elképesztő javulást lehet észrevenni a fizikai teljesítőképességben, akár már egy séta alkalmával is – hát még sportolás közben! A leszokók fáradtsága színtiszta önsajnálat, ami fizikai tünetekben is megnyilvánulhat ugyan, de nincs tudományosan elfogadott szervi oka. Leszokás után csökken a nyugalmi pulzus, tehát a test sokkal jobban gazdálkodik az energiaraktárakkal, így igénybevétel idején sem hagyja hamar kimerülni őket.

Ilyenkor célszerű minél több időt a friss levegőn tölteni, hiszen egy idő után minden lélegzetvétellel 10%-kal több éltető oxigén hatol a tüdőbe, mint a füstölés éveiben – ugyancsak növelve az energiaszintet. Hallottál már valamilyen más tévhitet a leszokással kapcsolatban, aminek semmi alapja nincsen?