Ha kancsalítasz, úgy marad? Tévhitek a szemről

Sándor Alexandra
Írta: ,
Ha kancsalítasz, úgy marad? Tévhitek a szemről

Kiskorodban téged is ijesztgettek azzal, hogy ha viccből kancsalítasz, akkor a szemed egyszer csak úgy marad? Szerencsére ebből egy szó sem igaz, ám más – ennél jóval súlyosabb következményeket ígérő – tévhitek is keringenek a köztudatban.

„Végszükség esetén nyállal is nedvesítheted a kontaktlencséd”

A kontaktlencse folyadék és a sós vizes cseppek sterilek. A nyálad azonban valóságos bacitanya – még akkor is, ha éppen előtte mostál fogat. A lencse nyálazása éppen ezért csúnya szemfertőzéshez vezethet.

Ha azt hiszed, hogy a csapvíz kedvezőbb alternatíva, tévedsz, hiszen abban is lehetnek olyan mikroorganizmusok, amelyek megbetegítik a szemed. Jobb tehát, ha kibírod a szárazságérzést, amíg haza nem érsz, vagy célba veszed a legközelebbi patikát egy kis folyadékért.
„Ha valami a szemedbe fúródik, azonnal húzd ki!”

Semmiképpen se akard „meggyógyítani” magad a befúródott tárgy eltávolításával! A szemed világát kockáztatod, ha így cselekszel. 

Sajnos viszonylag kevesen tudják, hogy ilyenkor lehetőség szerint stabilizálni kell az idegen test helyzetét – például lefedni egy pohárral –, és minél előbb mentőt hívni vagy kórházba menni. 
 
Az orvos tudni fogja, milyen módszerrel veheti ki a holmit a szemből úgy, hogy minél kevésbé sérüljön.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!