Ha ezeket tapasztalod, képernyő-mérgezésed van!

Salat Száva
Írta: ,

Képesek vagyunk órákig rostokolni a számítógép előtt úgy, hogy észre sem vesszük, hogy repül az idő. Szubjektív időérzékünk szinte meg sem érzi ezt a huzamos, monitor előtt ücsörgést, a szervezetünk viszont annál inkább. A baj, hogy csak akkor érzékeljük, hogy valami nem stimmel, amikor már figyelmeztet is rá és még ilyenkor sem mindig tudjuk, mitől van. Te is tapasztalod magadon ezeket a jeleket? Lehet, hogy neked is képernyő-mérgezésed van!

Nézed a monitort és hirtelen úgy érzed, a szemeid mintha a sivatag forró homokján gurulnának. Ez az égető érzés a kiszáradt szem-nyálkahártya fájdalmas küszködése, hogy észrevedd, nem pislogsz eleget. Hosszú távon ez komolyabb szembetegséghez is vezet, enyhébb esetben homályos látást és fájdalmat érzékelhetsz.

Képernyős munkához mindenképpen szerezz be jó minőségű szemcseppet és naponta 4-5 alkalommal csepegtess, hogy megőrizd látásod egészségét.

Halánték tájon jelentkezik és abroncsként körbefogja a fejet az a típusú fejfájás, amit huzamos képernyő előtti munka okoz. Minden mindennel összefügg – ez az általános szabály.

A monitor fénye, a merev testtartás, a nyak kényszertartása mind-mind hozzájárul a hányingerrel kísért fejfájás kialakulásához.

Azt érezheted, hogy legszívesebben egy sötét szobába vonulnál vissza, hosszú-hosszú alvásra. És tégy is így! Csak a pihenés és a mélyalvás segít kigyógyulni az émelyítő monitor-mérgezésből.

Bár ezt nem a képernyő okozza, mégis a számítógépes munkavégzés egyik mellékhatása: a nehézláb-érzés és a vizesedés. Az ücsörgés kikezdi az ereket, a nyirokkeringést lelassítja, a medencét megterheli és a gerincet kikészíti. Gyakorlatilag a teljes „karosszéria” sérül a nem-mozgástól. Én ezeket is a monitor-mérgezéshez sorolom, hiszen a képernyő miatt kényszerülünk a statikus munkavégzésre.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Először is vegyük komolyan a képernyő előtti munkavégzés szabályait, előírásait. Ne bagatellizáljuk az óránkénti minimum 10 perces szünetet, ne vegyük félvállról a helyes testtartás megtanulását és begyakorlását és paradox módon ugyan, de a monitor előtti egészséges munkavégzés érdekében mozogjunk amennyit csak tudunk a szabad levegőn – munkaidőn kívül.

Érdekes különben, hogy a 10 perces szünetek beiktatásával milyen harmonikussá tehető a szervezet számára akár a hosszabb idejű ülőmunka is.

A kaisen filozófiája szerint a valódi változásokat nem nagy lépésekben kell megtenni, hanem apró, kicsi változtatásokkal kell kicselezni a tudat ellenállását, így fokozatosan hozzászokunk a helyes viselkedéshez. Nem könnyű rossz szokásokon változtatni, ha egy csapásra el akarjuk hagyni őket.

A legtöbb kudarc is abból fakad, hogy nagy erőfeszítést nem tudunk tartósan vállalni, így lankad az érdeklődés és fokozódik a bűntudat is. Ha azonban minden nap csak egy kicsit változtatunk a rossz rutinon, nem lesz terhünkre az aprócska eltérést megismételni és fokozni, mígnem arra ébredünk, hogy megváltoztunk.