Ha cukorbeteg vagy, erre nagyon figyelj a boltokban!

bien.hu
Írta: ,

Megszűnnek a boltokban a diabetikus polcok és eltűnik a termékekről a diabetikus jelölés – a narancssárga kör – július 20-a után. A diabetikus piktogramot azért szüntetik meg, mert megtévesztő lehetett: a cukorbetegek azt is gondolhatták, hogy ezekből a bármennyit fogyaszthatnak. A Cornexi táplálkozási szakértőivel összegyűjtöttük, hogy milyen következményei vannak a héten életbe lépett, új szabályozásnak, és kiknek kell ezután figyelmesebben intéznie a bevásárlását.

Sokan nem is tudják, hogy cukorbetegek

Szinte bizonyos, hogy van cukorbeteg a közvetlen baráti körödben, egyes becslések szerint ugyanis több mint 750 ezer cukorbeteg él hazánkban és legalább ugyanennyien lehetnek, akiknél ezt még nem diagnosztizálták, de már haladnak a cukorbetegség kialakulása felé.

Tehát végeredményben mindenki számára elengedhetetlen a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás, amelyekkel súlyos betegségek előzhetőek meg.

A diabétesszel élők számára pláne fontos, hogy ismerjék saját táplálkozási szükségleteiket, illetve hogy az étkezésükkel is segítsék megfelelő tartományban tartani a vércukorszintjüket.

Több séta a boltban vagy online rendelés

Július 20-a után minden bizonnyal több időt kell tölteni a boltokban, mivel megszűnnek a diabetikus polcok, és jön az ún. „suba a subához” elrendezés.

Vagyis a cukorbetegek diétáját segítő élelmiszereket a saját termékcsoportjuknál találod majd, közös polcon a többi hasonló kategóriájú portékával.

Igaz, hogy többet kell föl-alá járkálni a boltban, hogy nyomára akadj a megfelelő élelmiszernek, de remélhetőleg az „életbevágóan” fontos testmozgás közben újdonságokat is felfedezel majd.

Persze lesznek olyan áruházak, amelyek berendeznek egészségpolcokat, ahol érdemes lesz ezután is körülnézni. Ha teljesen tanácstalan vagy, rendelj online, de a tápanyagtartalmat ez esetben is részletesen tekintsd át!