Nagy baj, ha gyulladás van a szervezetedben – Ezt teheted ellene

Nagy Niki
Írta: ,

Ha arról beszélünk, hogy gyulladás van a szervezetedben, valószínűleg azonnal torokgyulladásra, esetleg mandula- vagy vakbélgyulladásra gondolsz, pedig ezek csak nagyon szélsőséges esetek. A testedben rengeteg helyen megjelenhet rengetegféle gyulladás, és mindegyik más bajt hoz magával – ha például mostanában nem tudsz koncentrálni, folyton fáradt vagy, és sajog mindened, érdemes lehet tovább olvasnod, mert mindezt szintén okozhatja egy kósza gyulladás jelenléte a szervezetedben.

Kétféle gyulladás jelentkezhet a szervezetedben: az akut az a fajta, amelyről a legtöbbet beszélünk, gyorsan alakul ki, és olyan tünetei vannak, mint a duzzanat, a láz, a pirosodás és a fájdalom. Ez történik, ha megfázol, és begyullad a torkod, vagy ha megsérül a bokád, amikor túlerőlteted. Ez a fajta gyulladás néhány nap, de maximum néhány hét alatt eltűnik, ha kezeled.

A krónikus gyulladás azonban teljesen más dolog, és ez az, amiről akkor beszélünk, ha gyulladást keltő étrendről vagy stressz okozta gyulladásról van szó. Hosszú idő alatt alakul ki, amíg valami folyton irritálja, stresszeli egy bizonyos testrészedet, izomcsoportodat, szervedet, és veled maradhat hónapokig, sőt, akár évekig is. Ide tartoznak az ételintolerancia okozta gyulladások, sőt, az allergia is.

Érdemes tudni, hogy az akut gyulladás a szervezet egy hasznos védekező mechanizmusa, az a célja, hogy a fertőzést eltüntesse a testedből.

Más a helyzet viszont a krónikus gyulladással, ami idővel akár arra is késztetheti az immunsejtjeidet, hogy a saját egészséges sejtek ellen forduljon. Ez pedig komoly betegségekhez vezethet, többek között a rák számos fajtájához is.

Honnan tudod, hogy krónikus gyulladás lehet a szervezetedben?

Teljesen mások a tünetei, mint az akut gyulladásnak. Ha folyamatos fáradtságot, végtagfájdalmat, depressziót, szorongást, emésztőrendszeri problémákat, szorulást, gyakori fertőzéseket, enyhe fulladást, elhízást, bőrbetegségeket vagy szemszárazságot tapasztalsz, és a tünetek nem enyhülnek hetekkel később sem, akkor érdemes elgondolkozni azon, nem lehet-e mindez a krónikus gyulladás eredménye.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!