Ég a gyomrod? Ezek a legjobb, bevált házi gyógymódok

Ég a gyomrod? Ezek a legjobb, bevált házi gyógymódok

Címlap / Életmód / Egészség / Ég a gyomrod? Ezek a legjobb, bevált házi gyógymódok

Ha megfáztál, kamilla tea, ha megcsípett valami, ecetes borogatás, ha begyulladt a fogad, szegfűszeg rágcsálása. De mi a teendő akkor, ha gyomorégés kínoz? Mint szinte minden panaszra, erre is létezik házi gyógymód, amivel legalábbis addig enyhíthetsz a tüneteiden, amíg felkeresel egy szakorvost.

A gyomorégés tünetei

A gyomorégés egyik legjellegzetesebb tünete a szúró, maró érzés a gyomorban, de mivel a sav ilyenkor visszajuthat a nyelőcsőbe, akár a mellkasban érzett szúró fájdalom vagy a kellemetlen, savas szájíz is a gyomorégés tünete lehet. Bár a gyomorégés – ha csak egy-egy alkalommal jelentkezik – többnyire ártalmatlan, mégis sokakat megijeszt, főleg, mert a mellkasi fájdalom miatt könnyű összekeverni egy kezdődő szívinfarktussal.

Általános szabály, hogy ha okod van azt feltételezni, hogy a panaszokat a szíved okozza, akkor a tüneteket ennek megfelelően kezeld – azaz mielőbb fordulj orvoshoz, ha kell, hívj mentőt – és csak akkor kezd el a panaszaid enyhítését magad, ha biztosan kizárható a nagyobb baj.

Mi okozza a gyomorégést?

A nyelőcső és a gyomor között egy izomgyűrű található, melynek feladata, hogy a nyelőcsőből érkező ételt leengedje, a gyomorban dolgozó savakat pedig lent tartsa. Ha az izom nem zár megfelelően, vagy túl sok, túl zsíros és túl fűszeres ételt ettél, és a gyomorban túl sok sav keletkezik, akkor az visszaszivároghat a nyelőcsőbe, kellemetlen panaszokat okozva.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»