Házi gyógymód gyomorégés ellen - mindig működik!

Zabolai Margit
Írta: ,

Ha megfáztál, kamilla tea, ha megcsípett valami, ecetes borogatás, ha begyulladt a fogad, szegfűszeg rágcsálása. De mi a teendő akkor, ha gyomorégés kínoz? Mint szinte minden panaszra, erre is létezik házi gyógymód, amivel legalábbis addig enyhíthetsz a tüneteiden, amíg felkeresel egy szakorvost.

A gyomorégés tünetei

A gyomorégés egyik legjellegzetesebb tünete a szúró, maró érzés a gyomorban, de mivel a sav ilyenkor visszajuthat a nyelőcsőbe, akár a mellkasban érzett szúró fájdalom vagy a kellemetlen, savas szájíz is a gyomorégés tünete lehet. Bár a gyomorégés – ha csak egy-egy alkalommal jelentkezik – többnyire ártalmatlan, mégis sokakat megijeszt, főleg, mert a mellkasi fájdalom miatt könnyű összekeverni egy kezdődő szívinfarktussal.

Általános szabály, hogy ha okod van azt feltételezni, hogy a panaszokat a szíved okozza, akkor a tüneteket ennek megfelelően kezeld – azaz mielőbb fordulj orvoshoz, ha kell, hívj mentőt – és csak akkor kezd el a panaszaid enyhítését magad, ha biztosan kizárható a nagyobb baj.

Házi gyógymódok gyomorégés ellen - mindig beválnak!Mi okozza a gyomorégést?

A nyelőcső és a gyomor között egy izomgyűrű található, melynek feladata, hogy a nyelőcsőből érkező ételt leengedje, a gyomorban dolgozó savakat pedig lent tartsa. Ha az izom nem zár megfelelően, vagy túl sok, túl zsíros és túl fűszeres ételt ettél, és a gyomorban túl sok sav keletkezik, akkor az visszaszivároghat a nyelőcsőbe, kellemetlen panaszokat okozva.

Ezt teheted, hogy enyhítsd a panaszokat!

A patikákban számos, recept nélkül kapható savlekötőt kínálnak, de a fájdalmakat otthoni módszerekkel is enyhítheted. Az egyik legismertebb, gyomorégés elleni praktika a szódabikarbónás víz: egy pohár hideg vízben kell ehhez elkeverned egy teáskanállal a fehér porból, majd azt meginni. Az íze ugyan nem túl kellemes, cserébe viszont nagyon gyorsan enyhülést hoz és a puffadást is csökkenti.

Vannak, akiknek egy pohár hideg tej elfogyasztása is segít, bár ez nagyban függ attól, hogy egyénileg hogyan reagálsz a tejre: ha általában nehezen emészted meg, puffaszt vagy szélgörcsöket okoz nálad a laktóz, akkor egy gyomorégés esetén semmi esetre se ezzel próbálkozz.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv