Gyógyító kezek: a Bowen-technika

Családi Lap
Írta: ,

Nálunk még csak most kezdik jobban megismerni az Ausztráliában kifejlesztett alternatív módszert, amellyel a legkülönbözőbb egészségügyi problémákon lehet tartósan segíteni. A Bowen-technika lényege a kötőszövet stimulálása célzott kézmozdulatokkal, ezáltal pedig a stressz oldása és a keringési rendszer javítása az egész szervezetben.

Az utóbbi időkben egyre több emberben tudatosul, hogy hosszú távon nem a legjobb megoldás minden panaszra bekapni egy pirulát. Például egy stressz okozta migrénnél egy fejfájás-csillapító ideig-óráig valóban enyhíti a tüneteket, de attól még a probléma kiváltó oka nem szűnik meg. Mivel pedig a testünk elraktározza magában az információkat, nagy valószínűséggel a következő stresszhelyzetre is erős fejfájással fog reagálni.

A fenti példa csak egyike a néhány éve már hazánkban is elérhető Bowen-technika alkalmazási területeinek. Derékfájástól az impotencián és arcbénuláson át a menstruációs zavarokig sokféle problémát kezelt már eredményesen Pető Csilla, a módszer egyik hazai alkalmazója. Öt éve gyógyít Bowen-technikával, és betegei négy-öt kezelés után átlagosan 60-80%-os közérzetjavulásról számolnak be.

De mi is az a Bowen-technika?

A módszer lényege a szervezet öngyógyító képességének helyreállítása. A 15-40 perces kezelés tulajdonképpen a test meghatározott pontjain történő, lágy kötőszöveti fogások sorozatából áll, mégsem nevezhető masszázsnak. A kezelés során a kötőszövetet manipulálják, izomcsoportokon gördülnek át a Bowen-alkalmazók. Csilla szerint a technika lényege, hogy a célzott mozdulatokkal, a különböző, problémás izomrészek kézzel történő stimulálásával tulajdonképpen leoldják a feszültséget az izomcsoportról. A szervezet ezt az információt továbbítja az agynak, az agy pedig abba a testrészbe küldi vissza a gyógyító energiát, ahol valóban szükség van rá. Merthogy a probléma forrása általában egyáltalán nem ott fészkel, ahol a fájdalmat érezzük. Egy térdfájás vagy derékfájás oka például könnyen lehet a rossz testtartás következtében kialakult csípőferdülés.

„A szervezetünk egy szuperintelligens rendszer, amely mindig egyensúlyra törekszik. Rohanó életünkben azonban minden a harmónia ellen dolgozik: sokszor kevés folyadékot viszünk be a szervezetünkbe, nem táplálkozunk megfelelően, nem alszunk és mozgunk eleget. A testünk tiltakozni kezd, jeleket küld, például kimerülünk. Általában ezeket a jeleket is figyelmen kívül hagyjuk, és csak a testi fájdalom megjelenésekor tudatosul bennünk, hogy baj van” – szemlélteti a hozzá forduló páciensek esetében tapasztalt tipikus képletet Csilla.

A stressz és a vele járó helytelen életmód gyakori kiváltó oka a konkrét testi fájdalmaknak. A Bowen-technika célja Csilla szerint nem is annyira a betegségek kezelése, hanem inkább az egész emberre fókuszálva, a különböző testrészekben kialakult feszültségállapotok közömbösítése.

A teljes cikket a Családi Lap 2016 júniusi számában olvashatod el!

Szerző: Oross Veronika