Gyermekkori szexuális bántalmazás - Ezeken a vonalakon és honlapokon tudnak segítséget kérni

Bodnár Alexa
Írta: ,

A világon nagyjából sehol nem mérik pontosan, hány egyetemista diák esik szexuális bántalmazás áldozatává: Amerikában nemrégiben készült végre egy felmérés, amely diákok több éves, kitartó munkájának köszönhető. Nem csak az egyetemisták, és a felnőttek, de sok esetben a gyerekek is szexuális abúzus áldozatai lesznek: szakértővel beszélgettünk arról, hazánkban ez mennyire gyakori, és miért hallgatnak az áldozatok sok esetben a történtekről.

Dr. Tausz Katalin, az UNICEF Magyarország gyerekjogi igazgatója elmondta, hogy Magyarországon 2005 óta zéró tolerancia van érvényben a gyermekek elleni erőszak minden formájával szemben. Bár ismeretesek statisztikai adatok azzal kapcsolatban, hány gyereket érhet szexuális zaklatás és bántalmazás, de ezek csak vagy a már felderített, ismertté vált eseteken alapulnak, vagy valamilyen kutatáshoz kapcsolódnak és értelemszerűen a válaszadókra vonatkoznak.

Minden ilyen adat éppen ezért rendkívül alulbecsült, mert nagyon nagy a látencia. Az Egységes Nyomozó Hatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztikai Rendszer adatai alapján 2012-ben 310, 2013-ban 371, 2014-ben 454 gyerek esett szexuális abúzus áldozatává” – magyarázta a szakértő.

Kép forrása: iodonna.it

Nemcsak a lányokat, hanem mindkét nemet érinti a szexuális abúzus, bár a fiúk ritkábban esnek áldozatul. Svájcban például egy 2009-ben, 15 és 17 éves kor közötti lányok és fiúk körében végzett nemzeti felmérés azt mutatta, hogy a lányok 22, míg a fiúk 8 százaléka volt már élete során legalább egyszer fizikai kontaktussal járó szexuális erőszak áldozata.

Sok gyerek válik a szexualitás olyan áldozatává, ami ugyan nem jár közvetlen fizikai erőszakkal vagy kényszerítéssel, de amely ugyanakkor lelkileg megterhelő, káros, kizsákmányoló és traumatikus lehet rájuk nézve

Azt, hogy mi tartozik a szexuális erőszak és kizsákmányolás körébe, az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye tartalmazza. Eszerint a gyerek arra történő ösztönzése vagy kényszerítése, hogy bármilyen jogellenes vagy rá nézve pszichológialag káros szexuális tevékenységben részt vegyen, a kereskedelmi célú szexuális kizsákmányolásuk, a gyerek ellen irányuló szexuális erőszak, illetve annak képi- és hangröngzítése, és a gyermekprostitúció, szexuális rabszolgaság, szexuális kizsákmányolást célzó utaztatás és turizmus (országokon belül és azok között) és a gyerekek szexuális célú eladása és a kényszerházasság is mind ennek a körébe tartozik. Sok gyerek válik a szexualitás olyan áldozatává, ami ugyan nem jár közvetlen fizikai erőszakkal vagy kényszerítéssel, de amely ugyanakkor lelkileg megterhelő, káros, kizsákmányoló és traumatikus lehet rájuk nézve” – hívta fel rá a figyelmet a szakember.