A pöttöm szervezete üzen a szülőknek – avagy a gyerekbetegségek lelki háttere

Fodor Veronika
Írta: ,
A pöttöm szervezete üzen a szülőknek – avagy a gyerekbetegségek lelki háttere

A gyermek betegsége sok esetben a szülők tükre – a gyerek az első hét évben a szülők rezgései alapján próbál ösztönösen tájékozódni. Érzékeli a szülőben vagy a szülők között zajló szorongást, feszültséget és hiányérzetet. Sokszor nem is tudatosítod, de a benned lévő diszharmónia őt is kizökkenti, és az egyensúlyvesztés előbb vagy utóbb valamilyen betegséghez vezet. Mindkettőtök érdekében érdemes feltárni a probléma okozóját, időben felismerni azt és akár külső segítség – kineziológussal vagy pszichológussal – megtalálni a megoldást.

Gyakori megfázás Kép forrása: lillyunique.tumblr.com

Azoknál a gyerekeknél, akik most kerültek új környezetbe – bölcsibe, oviba, suliba –, nem biztos, hogy a vírus okozza a megfázás okát. Ha huzamosabb ideig beteg, vagy ha a betegsége visszatérő, akkor érdemes átgondolni, mivel küszködik a gyerek szervezete. A nátha és a megfázás lelki háttere a beilleszkedési nehézségekből ered. A gyermek, bár nem tudatosan, de azt a célt generálja, hogy elzárkózhasson a külvilágtól – az új helyzetből, amiben nem érzi komfortosan magát.

Előfordulhat az is, hogy a gyerek teljesen jól érzi magát, csak a szülő nem szokott még hozzá az elszakadáshoz, amit a gyerek megérez, és ezért produkál negatív szervezeti reakciót. De ne aggódj, ez egy teljesen természetes folyamat, amit ha időben felismersz, könnyen kezelhetsz azzal, hogy te is megpróbálsz ráhangolódni az új élethelyzetre.

Torokfájás Kép forrása: favim.com

A torok az érzelemkifejezés központja. Gyakran előfordul a gyereknél is, hogy bármennyire is szeretné kifejezni mindazt, ami benne zajlik, nem tudja vagy nem akarja megfogalmazni, ezért a szó átvitt értelmében „lenyeli mondanivalóját”.

Ilyenkor előfordulhat szorító torokfájás vagy köhögés, ami adódhat már gyermekkori önbizalomhiányból, vagy abból, hogy a gyermek környezete nem befogadó az ő megnyilvánulásaira.

Első lépésként a családban kell biztosítani arról, hogy elmondhat bármit még akkor is, ha „rosszat” csinált és nem egyezik a véleményetek, mert ti mindenben kiálltok mellette.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba