Ezt minden szülőnek tudnia kell: intő jelek, hogy a tini kábítószerhez nyúlt

Schuster Borka
Írta: ,
Ezt minden szülőnek tudnia kell: intő jelek, hogy a tini kábítószerhez nyúlt

Minden érának megvan a maga „divat kábítószere”, de az állandóan változó, emiatt minden korábban ismertnél veszélyesebb és betilthatatlan partydrogok világában a sérülékeny korba lévő fiatalok szüleinek különösen érdemes résen lenni.

A beszélgetés még mindig a legjobb megoldás

Napjainkban a „klasszikus” kábítószerek mellett egyre népszerűbbek az úgynevezett dizájnerdrogok is, melyek összetétele állandóan változik, emiatt a betiltásuk is szélmalomharc – hiszen ha tiltólistára kerül valami, csak megváltoztatnak egy összetevőt, és már folyik is tovább a gyártás, az interneten keresztül ezek a szerek könnyen és sokszor félig-meddig legálisan is beszerezhetőek, azaz kábítószerhez jutni napjainkban talán könnyebb, mint bármikor, ráadásul éppen emiatt könnyen előfordulhat, hogy a tapasztalatlan felhasználó a sokszor ártalmatlan kísérletezgetésnek hitt egy-egy spangli helyett rögtön valami sokkal súlyosabbal találkozik.

A szülők számára sajnos nincsenek száz százalékos útmutatók és kézikönyvek, a legjobbra még mindig akkor lehet számítani, ha a gyerekkel eddig is jó volt a kapcsolat, megvan a bizalom, és egyértelmű számára, hogy a problémáival mindig fordulhat a felnőttekhez, nem büntetést és elítélést, hanem valódi segítséget fog kapni. Ebben a nehéz időszakban azonban sokszor még az egyébként jó viszonyok is átmenetileg bizonytalanná válnak, átrendeződnek, és nem árt, ha a szülők tudják, mire figyeljenek, mik lehetnek az intő jelek.

Apróságok, amik vészjelzések lehetnek

Sokszor egészen kis dolgok is utalhatnak arra, hogy valami nincs rendben, vagy hogy a kamasz tudatmódosítókat használ:

  • az addig közvetlen gyerek hirtelen nem akar többé beszélgetni,
  • könnyen ingerültté válik
  • megváltozik a baráti köre
  • hirtelen és drasztikusan leromlik az iskolai teljesítménye
  • nem érdeklik a korábbi hobbijai vagy a sport, amit korábban űzött
  • hirtelen több pénzt költ, mint korábban
  • megváltoznak az étkezési szokásai,
  • rohamokban, vagy szinte egyáltalán nem eszik
  • drasztikusan megváltozik a súlya bármelyik irányba (ugyanez valamilyen étkezési zavar jele is lehet, amit ugyanolyan komolyan kell venni, és mindenképpen érdemes segítséget kérni ebben az esetben is!)

Minden szülő figyeljen: intő jelek, hogy a tini kábítószerhez nyúl

Hova fordulhattok segítségért?

Mindenképpen érdemes felkeresni egy mentálhigiénés szakembert, akit akár az iskolai ifjúságvédelmi felelős, vagy a háziorvos is javasolhat. Hogy a kamasznak van-e, és ha igen, milyen mértékű külső segítségre van szüksége, azt persze nagyban befolyásolja az egyedi helyzet, például hogy könnyű drogok alkalmi fogyasztásáról, vagy ténylegesen kialakult függőségről van szó.

Mindkét esetben sok beszélgetés, türelem és ítélkezés helyett a megértés és a segíteni akarás lehet az, ami célra vezet. Ha úgy érzed, egyedül nem tudtok boldogulni a problémával, ne szégyelljetek segítséget kérni!

Magyarországon a fiatalkorúak rehabilitációjával több szervezet is foglalkozik, például a szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Drogcentrum, az 1986 óta működő, Erdős Eszter lelkésznő által életre hívott ráckeresztúri Fiatalkorúak Drogterápiás Otthona, vagy az Emberbarát Alapítvány.

A Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetségének honlapját itt éred el.

Fókuszban

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra

Tündököljön otthonod is a legjobb formájában!