5 egyértelmű jel, hogy gond van a hormonháztartásoddal

Sándor Alexandra
Írta: ,
5 egyértelmű jel, hogy gond van a hormonháztartásoddal

Kép forrása: unsplash

Tedd fel a kezed, ha az elmúlt néhány hétben tapasztaltál látszólag ok nélküli fáradtságot, haspuffadást, esetleg nyűgös voltál! A menstruációd kapcsán valószínűleg már tudod, hogy a szervezeted egyensúlyáért felelős hormonok akár csúf játékot is űzhetnek veled, ám bizonyos esetekben nem érdemes kizárólag arra fogni a panaszokat, hogy a ciklusod éppen hol tart… Sorra vesszük azokat a tüneteket, amelyek esetén érdemes időpontot kérni a dokihoz.

Megváltozott szőrnövekedés

Nézzünk szembe a tényekkel: a szőrnövekedés természetes, még olykor azokon a helyeken is, amelyek semmiféle borotvareklámban nem szerepelnek.

Ha viszont változást tapasztalsz a szőrnövekedésed helyében vagy ütemében – különösen, ha villámgyorsan növekedni kezd a mellkasodon, a hátadon vagy a felkarodon –, akár olyan daganat is meghúzódhat a háttérben, ami tesztoszteront választ ki.

Ez azonban nagyon ritka, s általában gyógyszerekkel vagy műtéttel lehet megszabadulni tőle.

A rendellenes szőrnövekedés leggyakoribb oka a policisztás petefészek-szindróma, tehát a PCOS, amely hormonális kezelést igényel.

Éjszakai izzadás Kép forrása: unsplash

Nemrég írtunk az éjszakai izzadás lehetséges okairól, s szót ejtettünk róla, hogy bizony a hormonális zavar is köztük van.

Az alacsony ösztrogénszint, a kelleténél ritkább peteérés, illetve a változókor előtt akár tíz évvel jelentkező úgynevezett perimenopauza mind hozzájárulhat a kellemetlen tünet megjelenéséhez.

Amennyiben cikluszavart is tapasztalsz, ráadásul még nem vagy 40, előfordulhat, hogy nálad is ez a helyzet. Mindenképpen fordulj orvoshoz, hogy sikerüljön tisztázni, mi állhat a háttérben!

Ne feledd, hogy a hormonok feladata a változás és az állandóság egyensúlyának a biztosítása a testedben.

Ha ilyen irányú kihívásokkal küzdesz lelkileg, érdemes lehet más oldalról is megközelíteni a megoldási lehetőségeket – persze, az orvosi kezelés mellett.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba