5 biztos jel, hogy gond van a hormonháztartásoddal

Sándor Alexandra
Írta: ,
5 biztos jel, hogy gond van a hormonháztartásoddal

Kép forrása: unsplash

Tedd fel a kezed, ha az elmúlt néhány hétben tapasztaltál látszólag ok nélküli fáradtságot, haspuffadást, esetleg nyűgös voltál! A menstruációd kapcsán valószínűleg már tudod, hogy a szervezeted egyensúlyáért felelős hormonok akár csúf játékot is űzhetnek veled, ám bizonyos esetekben nem érdemes kizárólag arra fogni a panaszokat, hogy a ciklusod éppen hol tart… Sorra vesszük azokat a tüneteket, amelyek esetén érdemes időpontot kérni a dokihoz.

Fáradtság Kép forrása: unsplash

A fáradtság az egyik… legfárasztóbb ok, amivel orvoshoz fordulhatsz.

A problémának ugyanis rengeteg oka lehet, ám a doki néhány keresztkérdés után már sokkal tisztábban fogja látni, mi lehet a baj.

Ha óriási szellemi vagy fizikai terhelés alatt állsz, esetleg alváshiányt halmoztál fel, akkor természetes ez az érzet – ha viszont folyton kimerült vagy, s emellett megváltozott a bélmozgásod, és ingadozik az étvágyad, akár pajzsmirigy-alulműködés is állhat a háttérben.

Szerencsére egy egyszerű vérvétellel utána lehet járni, valóban így áll-e a helyzet.

Bőrproblémák Kép forrása: unsplash

Ha a ciklusod bizonyos szakaszában menetrendszerűen felütik a fejüket a pattanások és a mitesszerek, elég undok tünet – amennyiben viszont külön kezelést nem igénylő panaszról van szó, normálisnak tekinthető orvosi értelemben.

A bőrbajok oka a nem megfelelő arcápolási rutin, egészségtelen táplálkozás és folyadékhiány is lehet.

Nálad ezek egyike sem sanszos, mégis a korrektor a legjobb barátod?

A felnőttkori akné leggyakoribb kiváltója a túl magas tesztoszteronszint, aminek a helyreállítása után valószínűleg magától kitisztul a bőr – tehát gyógyszeres kezelésre lehet szükség.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!