A gluténérzékenység 5+1 leggyakoribb jele

Kovács Andrea
Írta: ,
A gluténérzékenység 5+1 leggyakoribb jele

Nehéz kenyér, tészta, pizza, péksütik és társaik nélkül élni – szerencsére ma már nem is nagyon kell, akkor sem, ha gluténérzékenységet állapítanak meg nálad. Rengeteg olyan termék készül, ami ugyanolyan, mint az eredeti, csak az allergén anyag hiányzik belőle. Ha arra gyanakodsz, hogy a tested nem igazán kedveli a glutént, nézd végig ezt a felsorolást – ha 2-3 igaz rád a pontok közül, elég valószínű, hogy el kell kezdened gluténmentes étrendre váltani.

Megjelenik a csirkebőr Kép forrása: buzzfeed.com

A keratosis pilaris (KP), azaz csirkebőr egy jellemző tünete a gluténérzékenységnek, ételallergiák közül pedig leginkább erre jellemző, így segítségével könnyen beazonosítható, miről is van szó tulajdonképpen.

Csirkebőröd akkor van, ha apró, piros pöttyök, netán kis fehér dudorok jelennek meg a felkarod hátsó részén, a combodon vagy a fenekeden. A KP magában azonban nem kizárólag a gluténallergia miatt jelenik meg, így érdemes először rendesen kivizsgáltatni, mert genetikai okai is lehetnek.

Valójában ez nem egy problémás elváltozás: ha gluténérzékeny vagy, a glutén elhagyásától elmúlik, de ha nem, akkor szalicilsavas hámlasztó a megoldás.

Mi az a glutén? Kép forrása: foodnessgracious.com

Manapság nagyon divatos gluténmentes termékeket enni, még akkor is, ha egyébként semmi szükségünk nem lenne arra, hogy ilyen speciális élelmiszert fogyasszunk.

A gluténmentes ételek nem lájtosabbak, és nem is egészségesebbek, mint a gluténnal dúsított társaik, ez ugyanis egy egyszerű fehérjekeverék: a gliadin és a glutenin keveréke. A búzában, rozsban és árpában található meg, valamint az ezekből készített ételekben.

Ha nem vagy rá allergiás, semmi szükség, hogy kizárd az étrendedből – persze érdemes mértékkel fogyasztani, mint minden lisztalapú terméket.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!