Ezek a gluténérzékenység leggyakoribb jelei

Írta: ,

Nehéz kenyér, tészta, pizza, péksütik és társaik nélkül élni – szerencsére ma már nem is nagyon kell, akkor sem, ha gluténérzékenységet állapítanak meg nálad. Rengeteg olyan termék készül, ami ugyanolyan, mint az eredeti, csak az allergén anyag hiányzik belőle. Ha arra gyanakodsz, hogy a tested nem igazán kedveli a glutént, nézd végig ezt a felsorolást – ha 2-3 igaz rád a pontok közül, elég valószínű, hogy el kell kezdened gluténmentes étrendre váltani.

Mi az a glutén? Kép forrása: foodnessgracious.com

Manapság nagyon divatos gluténmentes termékeket enni, még akkor is, ha egyébként semmi szükségünk nem lenne arra, hogy ilyen speciális élelmiszert fogyasszunk.

A gluténmentes ételek nem lájtosabbak, és nem is egészségesebbek, mint a gluténnal dúsított társaik, ez ugyanis egy egyszerű fehérjekeverék: a gliadin és a glutenin keveréke. A búzában, rozsban és árpában található meg, valamint az ezekből készített ételekben.

Ha nem vagy rá allergiás, semmi szükség, hogy kizárd az étrendedből – persze érdemes mértékkel fogyasztani, mint minden lisztalapú terméket.

A felfúvódás az első jel Kép forrása: gypsylovinlight.com

Ahogy a laktózérzékenység esetében is (és gyakorlatilag a legtöbb ételallergiánál), az első árulkodó jel a gluténtartalmú ételek utáni puffadás, kellemetlen, felfúvódott érzés, és a fokozott gázosodás.

Mielőtt rögtön farkast kiáltasz, érdemes elgondolkodni, hogy maga az étel nem okozhat-e ilyen tüneteket – egy lángos után például ember legyen a talpán, aki nem érzi úgy, hogy majd’ kipukkad a hasa, és teljesen felfúvódott.

Ha azonban a gluténtartalmú étel teljesen ártalmatlan (mondjuk néhány szelet teljes kiőrlésű kenyér), és még így is bajok vannak, érdemes odafigyelned, hogyan reagál a szervezeted, ha kicsit megvonod tőle az allergén fehérjét.