Fülfájás, fülgyulladás – Gyermekkorban a legrosszabb?

Kik azok a „füles gyerekek?” Akiket gyakori fülgyulladás, fájdalom kínoz. Akik a játszótéren még akkor is füles sapkában homokoznak, hintáznak, amikor a többek már hajadonfőtt kergetik a labdát. Akik minden reggel meghallgatják, hogy aggódnak értük a szüleik: a sapkát ne felejtsd el felvenni!

Antibiotikumkúrák, fájdalomcsillapítók, házi praktikák, melegítés, infrázás, sírás és rohangálás orvostól orvosig… A fülfájás kegyetlen fájdalom, és sokkal inkább érinti a kisgyerekeket, mint a felnőtteket.

Dr. Varga Zsuzsa, az ENT House Budapest fül-orr-gégésze elmondta, a bölcsődés-, óvodáskorú gyermekeket legtöbbször a heveny középfülgyulladások érintik az ősztől tavaszig terjedő időszakban, amelyek eredete felső légúti vírus- vagy bakteriális fertőzés. Visszatérő probléma még az orrmelléküreg-, torok- és mandulagyulladás is.

„Ezen betegségek egyik fontos rizikófaktora az, hogy a kicsik közösségbe kerülnek, ebben az életkorban az immunrendszer éretlen. Emellett anatómiai okok is közrejátszanak abban, hogy ez a korosztály hajlamosabb a fertőzésekre: a fülkürt élettani okokból még rövidebb, és nem tudja megfelelő hatékonysággal ellátni a feladatát (önálló immunfunkció, középfül szellőzése), és az orrgarat felől érkező kórokozók könnyebben okoznak megbetegedést a fülben. Lehetőleg már a felső légúti fertőzés első jeleinél lépjünk közbe!

Kezdjük el a tüneti kezelést: láz-, fájdalomcsillapítás, orrcsepp, inhalátor használata. Ha a fülfájás hátterében kezdődő középfülgyulladás áll, a helyi meleg jótékony lehet, azonban a melegítéssel vigyázzunk, csak akkor végezzük, ha nem jelentkezik láz! Ha váladékozik a gyermek orra, akkor szívjuk ki (amennyiben még nem tudja a helyes orrfújási technikát), és használjunk orrspray-t. Fontos, hogy eltávolítsuk a pangó váladékot, ezzel megelőzhetjük, hogy a betegség tovább húzódjon a fül felé. Javaslom, hogy a lázas, fülfájós kisgyermeket mindenképp mutassuk meg szakembernek, mert esetükben nagyobb a kockázat! Ha a megkezdett kezelés ellenére nem enyhülnek a tünetek, szintén forduljunk orvoshoz!

A csecsemőknél, kisdedeknél az általános tüneteket keressük, ha lázat, étvágytalanságot, bágyadtságot, hányást tapasztalunk, vigyük el a rendelőbe! Ha heveny középfülgyulladásról beszélünk, akkor a nagyobbaknál az általános tünetek mellett előtérbe kerülnek a lokális tünetek (fülfájás, halláscsökkenés, akár fülfolyás). Gondoljunk halláscsökkenésre, ha azt látjuk gyermekünkön, hogy felhangosítja a tévét, nem veszi észre, ha szólunk hozzá, vagy a füléhez kapkod. Abban az esetben, ha nem vesszük komolyan a betegséget, és nem fordulunk időben szakemberhez, komoly, akár életveszélyes szövődmények léphetnek fel a középfülgyulladás következményeként. Kialakulhat az egyensúlyszerv gyulladása, szeptikus állapot, arcidegbénulás, agyhártyagyulladás, agytályog, agyi trombózis.

Orrmandula: maradjon vagy menjen?

Gyakran hallani szülőktől, hogy gyermekük nagyon fülfájós volt, majd kivették az orrmanduláját, és ezzel megszűntek a problémák. A szakembertől megtudtuk, hogy ez a szerv az immunrendszer fontos építőeleme, az első védelmi vonal tagja. Amikor a gyermekek közösségbe kerülnek, megnő a cseppfertőzéssel kialakuló felső légúti hurutok gyakorisága, az orrmandula begyulladhat, megnagyobbodhat. A túltengő orrmandula nehezíti az orrlégzést, akadályozza a fülkürt szellőzését, ezáltal középfülgyulladást, halláscsökkenést okozhat, továbbá horkoláshoz, alvászavarhoz, orrmelléküreg-gyulladáshoz, köhögéshez vezethet.  

A teljes cikket a Családi Lap 2016 januári számában olvashatod el!

Szerző: Lendvai-Orosz Hajnalka