Így fordítsd a javadra a placebohatást a mindennapokban

Írta: ,

A placebohatás kutatásának középpontjában az elme és a test közötti kapcsolat áll. Elsősorban gyógyszerkutatás során alkalmazzák, mert segít kideríteni, milyen hatással van egy új gyógyszer vagy kezelés egy adott állapotra. Azonban Te is a hasznodra fordíthatod mindennapjaid során – segítünk, hogyan!

Egy új koleszterincsökkentő gyógyszer kísérleti fázisában a vizsgálati alanyok egy részének az igazi gyógyszert adták, míg másoknak placebót.

Ezt követően a kutatók összehasonlították a gyógyszer, illetve a placebo hatását a résztvevőkön, így meg tudták határozni az új gyógyszer hatékonyságát és mellékhatásait.

A vizsgálat során volt pozitív és negatív válaszreakció is. Előfordult, hogy a beteg tünetei javultak, míg másoknál mellékhatásszerű tünetek léptek fel a placebokezelés során.

Ezeket a válaszokat nevezzük „placebohatásnak”.

Mennyire hatásos? Kép forrása: trendhunter.com

Ha valaki arra számít, hogy a beszedett pirula hatására jobban lesz, akkor lehetséges, hogy a szervezet hasonló hatásokat produkál, mint amit a gyógyszer okozna.

Például, egy kutatás során a résztvevők placebót kaptak, amiről azt mondták nekik, hogy az egyfajta stimuláns.

Miután bevették a tablettát, a pulzusuk felgyorsult, a vérnyomásuk emelkedett, és a reakciósebességük javult.

Amikor ugyanerre a pirulára azt mondták nekik, hogy segíti az elalvást, a résztvevők ezt a hatást is tapasztalták magukon.