Fontos tények és óriási tévhitek a vizeletről

Sándor Alexandra
Írta: ,
Fontos tények és óriási tévhitek a vizeletről
Létezik „félénk” húgyhólyag? A legtöbben tényleg felkelnek üríteni éjszaka? Vesekövet kaphatsz-e a gyakori visszatartástól? Összeszedtük a legnépszerűbb feltételezéseket, és utánanéztünk, igazak-e!
„A legtöbben felkelnek miatta éjszaka”

Tévhit. Az emberek döntő többsége képes 6-8 órát végigaludni anélkül, hogy vizelési ingert érezne. Az egyszeri felébredés még nem nagy ügy – pláne, ha alkoholos vagy koffeines italt fogyasztottál a nap során, hiszen ezek vízhajtó hatásúak.
A rendszeres, többszöri éjszakai pisilés azonban már felveti az egészségügyi problémák esélyét, ezért érdemes orvoshoz fordulnod. Bizonyos gyógyszerek szedésekor is előfordulhat, hogy gyakran szakítja meg pisilési késztetés az alvásod.

„A spárgától kellemetlen szagú lehet a vizelet”

Tény. Ez a roppant egészséges zöldség kénszerű anyaggá bomlik le a szervezetben feldolgozáskor, így a vizeletet bűzössé teheti.


Bizonyos halfajták és fűszerek is hasonló hatást érnek el, tehát ezek fogyasztása után nem kell aggódnod, ha szokatlant tapasztalsz pisiléskor. A mustos, édes illat azonban orvosi kivizsgálást igényel, mert bajt jelezhet. A vizelet szaga egyébként akár öröklődhet is.

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció