Mi történik, ha fogmosás nélkül fekszel le?

Írta: ,

Anyu már régen megtanította, hogy nem szabad fogmosás nélkül ágyba bújni, mert a gonosz bacik megeszik a fogakat. De tudtad, hogy valójában teljesen mindegy, hogy tényleg lefekvés előtt mosod-e meg őket, vagy csak sokkal korábban? Friss kutatások bebizonyították, hogy nem az időpont, hanem a mennyiség a lényeg.

Mi történik a szádban? Kép forrása: smashingmagazine.com

1/3 Mi történik a szádban?

Megvan az az érdes réteg a fogaidon, amit akkor érzel, ha egy ideig nem mosol fogat?

Az a réteg valójában él – baktériumok millióiból áll, amelyek felhalmozódnak a fogaidon, lepedékréteget képezve rajtuk. Ennek a rétegnek nagyjából 24 órára van szüksége ahhoz, hogy rendesen kifejlődjön, ekkor pedig már sokkal nehezebben tudsz megszabadulni tőle, mintha gyakrabban mosnád le.

A lepedék egyre vastagabb és makacsabb lesz, ahogyan telik az idő fogmosás nélkül.

Miért káros? Kép forrása: blog.urbanoutfitters.com

2/3 Miért káros?

Ezek a bacik nem csak érdes érzést okoznak, de savat is termelnek, ami egyáltalán nem tesz jót a fogaidnak. Evés közben még inkább megindul a savtermelés, és ha a lepedékréteg vastag, és jó sok savat enged ki magából, a fogaid elkezdenek szuvasodni.

Ezért ajánlják a fogorvosok azt, hogy legalább napi kétszer mosd meg őket – ez az a kényelmes időtartam, ami még pont megakadályozza a bacikat abban, hogy vastagabb réteget képezzenek a fogaidon. Minél vastagabb a lepedék, és minél több étel jut a baktériumokhoz, annál több savat engednek magukból.

Nem számít, mikor mosod Kép forrása: locari.jp

3/3 Nem számít, mikor mosod

Az viszont valójában egyáltalán nem számít, pontosan mikor is mosod meg a fogaidat. A reggeli fogmosásnak nyilvánvalóan higiéniai okai vannak (mégsem jó kellemetlen lehetettel indulni munkába), de az orvosok inkább a szokások kialakítása miatt ajánlják a reggeli-esti fogmosást, nem azért, mert az időpont annyira számít.

Egészen addig, amíg napi kétszer túlesel a tisztításon, már jó vagy. Persze azért nem ajánlatos lefekvés előtt csokit és cukrot tömni magadba, mert a darabkák megragadhatnak a fogaidon, és ott intenzívebb lehet a baktériumok savasodása – de ha nem tervezel nagy nass-partit lefekvés előtt, nyugodtan hozhatod előbbre is a fogmosást.