A fogkefe és a fogkrém története

Jankovics Anna
Írta: ,
A fogkefe és a fogkrém története

Számtalanszor hallottam anyukámtól, hogy amikor nem volt fogkrém, hamuval és sóval mostak fogat. Ma már minden háztartásban van fogkefe, több is, és fogkrém. Megtanítják nekünk gyerekkorunkban, hogy hogyan kell helyesen fogat mosni, mégis Magyarország gyakorlatilag a lyukas fogúak és a fogatlanok országa…

 

A fogmosás története

Az ókori egyiptomiak porrá zúzott ökörpatából, égetett tojáshéjból, mirhából és hamuból készítettek maguknak fogkrémet, melybe néha vizeletet raktak. Mentollal ízesítették a fogpasztát.

A rómaiak porrá zúzott osztriga héjat kevertek a kezdetleges fogkrémbe. Kr.e. 3000 körül is használtak már az Egyiptomiak gél állagú fogkrémet.

A fogmosás széles körben a második világháború után kezdett elterjedni, mint szokás. Tehát, az embernek mindig is fontos volt az, hogy fogai ott maradjanak, ahol vannak. 

 

A fogkefe sikertörténete

Az ókori Egyiptomban az emberek az ujjukat használták fogkefe helyett. Babilóniában gyökereket rágtak.

A kínaiaknál ma is divat, hogy hegyes, faragott botocskákat rágnak, melynek egyik fele fogpiszkálóként, másik fele rágásra szolgált.

Ám találtak olyan csontból készült használati tárgyat is, melyre disznók szőrzetét erősítették. A XV. században Kínában már használtak a mai fogkeféhez hasonló tárgyat.

1780-ban William Addis feltalálta a klasszikus fogkefét. 1938-ban pedig lecserélték az állati szőröket nylonra.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba