Nyár jégkrém nélkül? Ne hagyd, hogy a fogérzékenység megállítson!

Zabolai Margit
Írta: ,
Nyár jégkrém nélkül? Ne hagyd, hogy a fogérzékenység megállítson!

A várandósságom alatt rendszeresen jártam fogászati szűrésekre, és mindig mindent rendben találtak, ezért is lepett meg olyan nagyon, amikor a kislányom születése után fogmosáskor egyre gyakrabban vettem észre piros foltokat a mosdókagylóban. Amikor pedig egy nagy korty jeges limonádé után még éles, már-már elviselhetetlen, lüktető fájdalom is a fogamba hasított, végképp megrémültem. (x)

Ó, ilyen nekem is gyakran szokott lenni!” – legyintett a problémámra egy barátnőm, akivel éppen limonádéztam. „Én sem bírom a hideget, már évek óta! – mondta egy kollégám, mikor elmeséltem neki a panaszaimat. Minél többekkel beszéltem, annál nyilvánvalóbb lett, hogy milyen sokan szenvednek a fogérzékenységtől, és bár kevesebben beszélnek róla, a fogínyvérzés is nagyon sokakat érint.

Én azonban eldöntöttem, hogy nem nyugszom bele abba, hogy mostantól le kell mondanom kedvenc nyári csemegémről, a fagyasztott gyümölcsről, és mindenképpen megoldást keresek mind a rendkívül kellemetlen fogérzékenységre, mind a súlyosabb panaszokat is előrevetíthető fogínyvérzésre.

Komplex lehet az ok, komplex a megoldás is

A fogérzékenység oka nagyon sokféle lehet, az örökletes hajlamtól kezdve a vitaminhiányon, nagyobb megterhelésen (például betegségek, terhesség, nagy intenzitású stressz) keresztül rengeteg dolog okozhatja például a fogíny gyulladását, visszahúzódását.

De mint a fogorvosomtól megtudtam, a sok gyümölcs fogyasztása, ami például segítheti a vitaminok pótlását, szintén okozhatja a fogzománc kopását, ami aztán szintén lehet a fogérzékenység oka.

Ezen a ponton már kezdtem egészen elkeseredni: akkor én mostantól már soha nem haraphatok egy jó ízűt a hideg görögdinnyébe, és csak olvadtan eszegethetem a jégkrémet is?

A fogorvosom megnyugtatott, hogy természetesen nem, de komplex kezelésre lesz szükség ahhoz, hogy a panaszaim enyhüljenek.

Nem vagyok egyedül a problémámmal

Magyarországon a lakosság közel fele fogérzékenységben szenved, és a fogínyvérzés is egyre nagyobb arányban érinti a lakosságot. Azon túl, hogy mindkét tünet kellemetlen, sokkal súlyosabb problémát is jelezhetnek, a fogínygyulladás például akár a fogak elvesztéséhez is vezethet, ezért elengedhetetlen, hogy akár minden nap, akár csak alkalomszerűen tapasztalsz ínyvérzést, mindenképpen beszélj a fogorvosoddal.

Az esetleges gócpontok megkeresése és a megfelelő kezelések mellett valószínű, hogy fogorvosodtól a fogaid ápolására vonatkozóan is speciális tanácsokat fogsz kapni. A fogorvosok egyetértenek abban, hogy mind a fogérzékenység, mind a fogínyvérzés speciális törődést igényel.

A Sensodyne Sensitivity&Gum egy mindennapi használatra szánt, kettős hatású fluoridos fogkrém, amely hatékonyan segít kezelni a fogérzékenységet és a vérző fogínyt.

Használata során védőréteget képez a fogak érzékeny területei köré, hatékonyan enyhíti a fogérzékenységet. Megcélozza és eltávolítja a plakkban található baktériumokat és ezáltal segít csökkenteni a fogínyduzzanatot illetve a fogínyvérzést.

Ne mondj le a hűsítő nyári fagylaltokról! Kezeld a problémát, keresd fel a fogorvosodat és használj speciális fogkrémet, hogy sem a hirtelen jelentkező, éles fájdalom, se a fogínyvérzés ne ronthassa el a nyaradat!

GlaxoSmithKline-Consumer Kft. 1124 Budapest, Csörsz utca 43., Tel.:225-5800
www.gsk.hu
A védjegyek tulajdonosa vagy engedélyezett használója a GSK vállalatcsoport.
CHHU/CHSENO/0075/19