A fogamzásgátló tabletták 5+1 leggyakoribb mellékhatása

Kovács Andrea
Írta: ,

Hazánkban a legtöbben fogamzásgátló tablettával védekeznek a nem kívánt terhesség ellen, míg az óvszeres védekezés áll a második helyen. Azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ezek a hormonkészítmények mellékhatásokkal is járhatnak, hiszen az egész szervezetünk háztartásába beleszólnak. Összegyűjtöttük neked a leggyakoribb tüneteket, amelyek a tabletta szedése miatt jelentkezhetnek.

Érzékenyebb mellek Kép forrása: awildpoppy.com

Ahogy sokaknál a menstruációt megelőző időkben, úgy a fogamzásgátló szedésének kezdetekor is jelentkezhet a mellérzékenység.

Szerencsére ez is egy olyan tünet, amely néhány hét után elmúlik, viszont ha a melleid még ezután is duzzadtabbak és érzékenyebbek, akkor keresd fel az orvosodat.

A vízhajtó ételek fogyasztása és a csökkentett sóbevitel segíthet, hogy a panaszok hamarabb elmúljanak.

Testsúlyingadozás Kép forrása: glamulet.com

Nem csak a fogamzásgátló, hanem bármely egyéb, a hormonháztartásba beavatkozó gyógyszer – mint például a pajzsmirigybetegségre felírt tabletták – szedése nagyon gyakran jár súlyingadozással. Ez általában súlygyarapodást jelent, de előfordul az is, hogy csökken a súlyod.

Ennek egyik legfőbb oka az étvágy változása: a fokozott éhség, vagy hogy kevesebb ételt kívánsz, mint máskor. Ezt a tünetet leginkább úgy tudod legyőzni, ha a szokott adagokat fogyasztod, a szokott időpontokban, és nem engedsz a farkaséhségnek.

Két-három hét elég ahhoz, hogy a tested ezt megszokja, és azután már nem kell tartanod a súlyingadozástól a tabletta miatt.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!