Mi történik, ha kihagysz egy fogamzásgátló tablettát? - Ezt tedd utána

Nagy Niki
Írta: ,
Mi történik, ha kihagysz egy fogamzásgátló tablettát? - Ezt tedd utána

Számtalan tanácsot hallottam már barátnőktől, ismerősöktől, jót akaró nagymamáktól azzal kapcsolatban, hogy mit tegyen az ember lánya, ha kihagy egy tablettát (neadjisten kettőt, hármat). A válaszok onnan, hogy „nyugi, én mindig kihagyok egyet-kettőt” odáig terjedtek, hogy „soha többet ne szexelj óvszer nélkül” – pedig az igazság valahol a kettő között van.

Hogyan hat a tabletta? Kép forrása: ju-lian.tumblr.com

A fogamzásgátló tabletta gyakorlatilag átveri a tested: elhiteti vele, hogy terhes vagy, ezért nem kell további, megtermékenyítésre váró petesejtet kilöknie magából.

Nagyjából minden bogyó ösztrogént és progesztint taralmaz, amelyek mesterséges hormonokként segítenek stabilizálni a természetes hormonszintedet, és megelőzik az ösztrogénszint felemelkedését – ez jelezné a testednek, hogy ovuláljon.

Ezeket a mesterséges hormonokat minden egyes nap beviszed a szervezetedbe, így korántsem mindegy, hogy egy, kettő, vagy esetleg több tablettát hagysz ki.


Erre számíthatsz, ha abbahagyod a fogamzásgátlót – Negatív hatások


Ha kihagysz egy tablettát Kép forrása: tumblr, the-liberteens

Előfordul, hogy valami miatt nem veszel be egy tablettát (este már fáradt vagy és elfelejted; máshol alszol és nem vitted magaddal), de nem érdemes kockáztatni – ilyenkor ugyanis, persze csak minimálisan, de megnő a teherbeesés kockázata. Ha te pont termékenyebb típus vagy, máris nyílt terepet biztosítasz annak, hogy célt érjen az a lelkes hímivarsejt.

Ha időben eszedbe jut, és még 12 órával a szokásos bevétel után vagy, pótolhatod, mintha mi sem történt volna, de utána már érdemes egy hétig kiegészítő védekezést is alkalmazni.

Minél régebben szeded a bogyót, annál kevésbé valószínű, hogy ez a kis kiesés a hormonadagolásodban bármilyen változást eredményez, de érdemes biztosra menni.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba